Hortumda yerlerinden sökülen 9 evin çatısı, yaklaşık 200 metre uzaklıktaki Seben Taşlı Yayla Göleti'ne kadar savruldu. Evlerinin yıkıldığını öğrenen köylüler, yaylaya gelerek yıkılan evlerinin enkazından eşyalarını topladı.
Seben Kaymakamı Alper Balcı, hortumun etkisinin büyük olduğunu belirterek, “7 evimiz tamamen yıkılırken, 9 evimizin de çatısı uçtu. Yıkılan evlerin parçaları Seben Taşlı Yayla Göleti'ne kadar sürüklendi” dedi. Balcı, yıkılan evlerin boş olduğunu vurgulayarak, yetkililerin yaylada hasar tespit çalışmasına başladığını söyledi.
“Evin yıkılacağını düşündüm”
Yaylanın bekçiliğini yapan Şaban Kaygusuz da kaldığı evin gece saatlerinde sallanmaya başladığını ifade ederek, “Yarım saat süren sallantının ardından evin yıkılacağını sandım. Daha sonra sabah namazına kalktığımda çok sayıda evin yıkıldığını, bir çok evin çatısının uçtuğunu gördüm” diye konuştu.
Daha sonra jandarma ve köylülere haber verdiğini dile getiren Kaygusuz, yaylaya gelen köylülere durumu anlattığını ve olayda herhangi bir yaralanmanın yaşanmadığını bildirdi.
KUVVETLİ YAĞIŞ, LODOS FIRTINASI VE HİSSEDİLİR DERECEDEKİ SICAKLIK ARTIŞINA DİKKAT!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun batı kesimlerinin Ege Denizi üzerinden gelen yeni bir ılık ve yağışlı havanın etkisine girdiğini açıkladı. Kuvvetli lodosla birlikte önce batı ve iç bölgelerde, zamanla doğu kesimlerde hava sıcaklığını hissedilir derecede artmasının beklendiği açıklandı. Artan yer sıcaklığı ve atmosferin üst seviyelerinde soğuk hava geçişi nedeniyle özellikle bugün batı bölgelerde yağışların yerel olarak kuvvetli olacağının tahmin edildiği belirtildi.
Yapılan son değerlendirmelere göre bugün Marmara’nın güney ve doğusu, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeyi, Batı ve Orta Karadeniz ile zamanla Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu, Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda yağış bekleniyor. Genellikle yağmur ve sağanak, Marmara’nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz’de yer yer gök gürültülü sağanak, akşam ve gece saatlerinde Doğu Anadolu’nun doğusunda kar şeklinde görülecek yağışların, öğle saatlerinden itibaren batı bölgelerde kuvvetlenerek, Balıkesir, Bursa, Manisa, İzmir, Aydın’ın kuzey ve doğusu, Çanakkale’nin güneyi ile öğleden sonra ve akşam saatlerinde Bilecik, Kütahya, Eskişehir, Sakarya, Yalova, Bolu, Karabük, Çankırı ve Ankara çevrelerinde yerel olarak etkili olması bekleniyor.
Rüzgarın batı bölgelerde güney ve güneybatı yönlerden özellikle yağış anında kuvvetli olarak eseceği tahmin ediliyor.
ÇARŞAMBA GÜNÜ KUVVETLİ LODOS
Çarşamba günü yağışlı sistemin kuzeydoğu kesimlere doğru çekilmesi ve sonrasında yurdu terk etmesi bekleniyor. Ancak perşembe ve cuma günleri iç ve batı bölgelerde lodosun kuvvetlenmesi ve fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden, yurdun batı kesimlerinde bulutlanmanın artacağı ve yer yer yağışların görüleceği tahmin ediliyor.
Hava sıcaklığının kuvvetli lodosla birlikte önce batı kesimlerde, perşembe ve cuma günleri iç ve batı bölgelerde, cumartesi günü doğu kesimlerde hissedilir derecede (6 ila 10 derece) artacağı ve ülke genelinde mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.
Rüzgarın güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden bugün (Salı) yağış alan yerlerde yağış anında, Çarşamba günü batı kesimlerde, perşembe ve cuma günleri iç ve batı bölgelerde kuvvetli (30-50 km/s) ve yer yer kısa süreli fırtına (50-70 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor.
Bugün batı bölgelerde beklenen yerel kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışın neden olabileceği yerel dolu yağışı, yıldırım, ani sel, su baskını ve doluluk oranlarının yüksek olduğu havzalarda taşkın riskine, lodos fırtınasının neden olabileceği deniz ulaşımında aksamalar, soba ve baca gazı zehirlenmeleri, çatı uçması ve toz taşınımına, hissedilir derecedeki sıcaklık artışı nedeniyle ani kar erimeleri, heyelan ve çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.