Türkiye, BM Terörizmin Finansmanını Önlenmesi Sözleşmesi’ni 2002’de onayladı. Sözleşmeye uyumlu hazırlanan yasa tasarısı, Ocak 2011’de TBMM’ye geldi ve beklemeye alındı. Ancak FAFT’ın “kara listeye girersiniz” uyarısıdan sonra tasarı, TBMM Adalet Komisyonu’nda geçen hafta büyük hızla kabul edildi. Tasarının 22 Şubat’a kadar TBMM Genel Kurulu’ndan da geçirilmesi bekleniyor. Tasarıda şu hükümler yer alıyor:
Bürokratlar komisyonda
- Teröre fon sağlayan veya toplayanlara 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Suçun işlenmiş olması şartı aranmayacak.
- BM ve yabancı ülkeler, malvarlığı dondurulması için Türkiye’den gerekçelerini bildirerek talepte bulunabilecek.
- Malvarlığının dondurulması karar, 1 yıl sonra talep eden devlet tarafından soruşturma başlatılmadığı takdirde kaldırılabilecek.
- Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak. Komisyon, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanının Başkanlığında; Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü, MİT ve İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü ve Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdüründen oluşacak.
Hâkim ve mahkeme yok
- Değerlendirme Komisyonu, yabancı ülkeden talep olmadan da Türkiye içindeki terör suçları yönünden, şirketlerin malvarlıklarının dondurulmasını değerlendirecek.
- Malvarlığının dondurulması ve bu kararın kaldırılması kararları, Resmi Gazetede yayımlanacak. Mal varlığı dondurulanlar, kararı buradan öğrenecek. İşlemleri ise MASAK yürütecek.
- MASAK, malvarlığı dondurulan kişilere, kendi mallarından ücret ve maaş ödenmesi izni verebilecek.
- Sözleşme, Türkiye içinde de uygulanacak.
Milliyet Gazetesi
Milliyet Gazetesi