Kuzey Kore’nin 29 yaşındaki Lideri Kim Jong-un, kendisine yönelik BM yaptırımlarını destekleyen ABD ve Güney Kore’yi cezalandırma tehdidinde bulunması, bölgedeki devletleri gergin bir bekleyişe sürükledi.
Cephaneliğinde uzun, orta ve kısa menzilli yaklaşık 1000 füze bulunan Kuzey Kore’nin her an bölgeyi alev topuna çevirecek bir adım atabileceği söyleniyor. ABD ve Güney Kore istihbaratlarının elde ettiği bilgilere göre, nükleer silah kapasitesine sahip olan Kuzey Kore geçtiğimiz hafta 2 adet orta menzilli Musudan füzesini trenle fırlatma rampalarının bulunduğu bölgelere nakletti. Fırlatma rampalarına yerleştirildiği tahmin edilen Musudan füzeleriyle 4000 kilometreye kadar olan hedefler vurulabiliyor. Daha önce hiç denenmeyen Musudan füzeleriyle ABD’nin Pasifik’te Guam Adası’ndaki askeri üsleriyle Japonya’ya ait askeri tesisler vurulabiliyor. Kuzey Kore’nin cephaneliğinde daha uzun menzile sahip füzeler de bulunuyor. Boyları 13 ila 43 metre arasında olan füzelerin menzilleri de 300 ile 6 bin kilometre arasında değişiyor.
Pyongyang yönetimini yakından takip eden Güney Kore Ulusal Güvenlik Servisi, dün “Kuzey Kore füze denemesi yapabilir” açıklamasında bulundu. Açıklamada Kuzey Kore’nin yabancı diplomatlara da bu nedenle ülkeyi terk etmeleri için tavsiyede bulunduğu ifade edildi. Kuzey Kore’nin tansiyonu yükselterek ABD ve Güney Kore’yi geri adım atmaya zorlamak istediği ifade edildi.
ABD’DEN FÜZE TAVİZİ
Bu arada ABD, Kuzey Kore ile gerilimin tırmanması sebebiyle yapmayı planladığı kıtalararası balistik füze denemesini ertelediğini açıkladı. Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilisi, yaptığı açıklamada, Savunma Bakanı Chuck Hagel’in, uzun süredir planlanan Minuteman 3 tipi kıtalararası balistik füze denemesini, yanlış anlaşılmaya yol açarak Kuzey Kore ile arasındaki krizi alevlendirmemesi için ertelediğini duyurdu. Önleyici füzesi mahkûmun ediliyor.
İSVİÇRE’DEN ARABULUCULUK TEKLİFİ
İsviçre, Kuzey Kore’yle ABD arasındaki gerilimi azaltmak için arabuluculuk yapmak istediğini açıkladı. İsviçre Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İsviçre Kore Yarımadası’ndaki tansiyonun düşmesine ve çözüm bulunmasına katkıda bulunmak istiyor. Eğer taraf ülkeler de bunu arzuluyorsa toplantılara ev sahipliği yapılabilir” denildi.