Piramit Haber

Türk hükümetini alkışlıyoruz

Manşet

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Türk hükümetinin şiddeti barışçıl yollarla sona erdirme çalışmasını alkışlıyor, hayranlıkla izliyoruz" dedi.

İSTANBUL 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye'deki çözüm sürecinden övgüyle bahsetti.

Çırağan Sarayı'ndaki heyetler arası görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry, bugünkü görüşmede bütün biçimleriyle teröre karşı mücadeleyi ele aldıklarını, bu kapsamda Türkiye'de son 30 yıldır süren şiddetin de gündeme geldiğini anlattı.

"Türk hükümetinin şiddeti barışçıl yollarla sona erdirme çalışmasını alkışlıyor, hayranlıkla izliyoruz. PKK'nın silah bırakma kararını da hoşnutlukla karşılıyoruz" diyen Kerry, barış sürecinin kolay olmadığını ifade etti.

Kerry, ''Cesaret ve kararlılık ister. Yıllar süren güvensizliği ve dökülen kanı aşmayı gerektirir. Önümüzde zor adımlar var. Ama barışın Türkiye'nin bütün vatandaşlarının hayatını iyileştireceğine ve bölgedeki diğer halklar üzerinde de bir etkisi olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Suriye

Suriye konusunun da gündeme geldiğini anlatan Kerry, ''Türkiye hükümetinin Esed rejimine sürekli baskısından'' dolayı Davutoğlu'na teşekkür ettiğini anlattı.

Türkiye'nin Suriyeli mültecilere karşı son derece cömert davrandığını vurgulayan John Kerry, "Türkiye sınırlarını açık tuttu, binlerce mülteciyi içeri aldı, bu büyüyen insani krize müdahale için mümkün olan her şeyi yaptı" dedi.
Kerry, "ABD ve Türkiye, Suriye'de barışçıl geçiş ortak hedefi için işbirliğine devam edecek" dedi.

Takvim koymak ABD'nin işi değil

İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinden sonraki gelişmelere de değinen Kerry, "Türkiye ve İsrail ABD'nin hayati müttefikleridir. İlişkilerini normalleştirme konusunda anlaşmasının daha büyük işbirliği için kapıları açacağı konusunda umutluyuz. Böylece hep birlikte barış için çalışabileceğiz ve barış sürecinin parçası olabileceğiz" ifadelerini kullandı.

Kerry, bir soru üzerine şunları kaydetti:
"İsrail-Türkiye ilişkileri konusunda koşul koymak, takvim belirlemek ABD'nin işi değil. Şunu söyledik ve yine söylüyoruz; Ortadoğu'daki istikrar için önemli, barış süreci için kritik olan bu ilişkinin tam olarak yoluna girmesini isteriz. Bunun için de anlaşmanın tazminat kısmının yerine getirilmesi, büyükelçilerin dönmesi ve ilişkilerin başlaması şarttır. Zamanlamayı tartışmak bizim değil, tarafların kendisinin işidir." 

Türkiye ve İsrail'in bu konuları görüşmek üzere yakın zamanda bir araya geleceğini, her iki tarafın da iyi niyet sergileyeceğinden emin olduğunu ifade eden Kerry, "Bence Türk hükümeti duyarlı ve düşünceli davrandı" dedi.

Türkiye kilit ülke

Türkiye'nin Ortadoğu barış sürecine muhtemel katkısıyla ilgili bir soru üzerine de Kerry, "Türkiye barış sürecinde pek çok bakımdan kilit ve önemli bir katkı veren olabilir" dedi.

John Kerry, Türkiye'nin ayrıca Batı Şeria ve Gazze'ye ekonomik katkılarının da önemli olacağını vurgulayarak, "Türkiye sadece sahadaki dönüşümde değil, barış ikliminin yaratılmasında da etkili olablir. Milletler cemiyeti içinde Türkiye'nin sesi hayati öneme sahip. Başbakan PKK konusunda gösterdiği liderliği barış sürecinde de gösterebilir. Türkiye kadar enerjik, canlı, dönüştürücü bir ülke bu süreçte ortak olarak derin bir etki yaratabilir" diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.