Vergi cenneti ülkeler banka bilgileri gizliliğinin sona ermesiyle cazibesini kaybederken; Maliye Bakanlığı da yurt dışındaki Türkler'e ait paraları ekonomiye kazandırmak için çalışmalara başladı. Çoğunluğu Avrupa ülkelerinde olmak üzere yurt dışında toplam 130 milyar dolarlık banka hesabı olan Türkler'in rotayı Türkiye'ye çevirmesi için cazip fırsatlar sunulacak. Maliye'nin üzerinde yoğun mesai yürüttüğü 'Varlık Barışı' düzenlemesi ile yurt dışından tasarruf amacıyla getirilecek olan varlığa yüzde 2 vergi alınması öngörülüyor. Yatırım amaçlı getirilen varlıklardan ise vergi alınmayacak. Düzenleme ile hedef en az 30 milyar doları Türkiye'ye getirmek. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın duyurduğu 'Varlık Barışı'na yönelik taslak bu hafta netleşecek ve düzenleme en geç Haziran'da uygulanmaya başlayacak. Yurt dışındaki varlıklarla sınırlı tutulan çalışmada, 2009'daki 'Varlık Barışı'nda beyanda bulunup getirmeyenlere yönelik düzenleme de gündemde.
PARA İNCELENMEYECEK
Bürokratlardan edinilen bilgiye göre; parasını getirenlere dönük bir inceleme yapılmaması öngörülüyor. Yeni 'Varlık Barışı'ndan yararlanacak olanlara gelir ve kurumlar vergisi başta olmak üzere matrah artırımı yapmaları halinde, son 4 ya da 5 yılın incelenmeyeceği sözünün de verilebileceği kaydediliyor. Yeni 'Varlık Barışı'nın geriye dönük hangi yılları kapsayacağı merak edilirken, genellikle son 1 yılın kapsam dışında bırakıldığı belirtiliyor.
YATIRIMA ÇİFTE TEŞVİK GELİYOR
Yurt dışındaki parasını Türkiye'ye, fabrika kurmak, işletme açmak için getirenlere vergi muafiyeti düşünülüyor. Böylece, teşvik paketiyle birlikte ekstra bir teşvik sağlanmış olacak. Türkler parasını daha çok İsviçre, Lüksemburg gibi ülkelerde tutuyor. Sadece İsviçre'de Türkler'in yaklaşık 60 milyar doları olduğu belirtiliyor. Yurt dışındaki hesapların gizlenmesi artık mümkün olmayacağı için Türkiye'ye para akışının yüksek olması bekleniyor.