YOLCULUK 13,5 DAKİKA SÜRECEK
Teleferik sisteminde gidiş-geliş saatte 4 bin 800 yolcunun taşınabilmesi için planlamalar yapıldığını kaydeden Başkan Gökçek, şöyle konuştu: "Planlanan ilk istasyon Yenimahalle metro istasyonu olacak ve Şentepe merkezine kadar ulaşım havadan sağlanacak. Güzergah boyunca 4 durak bulunacak. 10 kişilik 106 kabinin aynı anda hareket edeceği teleferik sistemi 200 metre kot farkında, 3 bin 257 metre uzunluğunda olacak. 24 metrelik inme-binme alanı olacak, yolcular bir yandan inerken, başka bir yerden de kabinlere binebilecek. Her kabin 15 saniyede bir istasyondan hareket edecek ve 13,5 dakikada başlangıçtan varışa ulaşabilecek. Sistem hiç durmayacak, yavaşlamayacak. Sadece engellilerin ve yaşlıların binişi sırasında kalkış yavaşlatılabilecek. Yenimahalle metro istasyonu ile Şentepe merkezini bağlayacak olan teleferik sistemi metrodan çıkanların beklemeden kısa sürede Şentepe'ye ulaşmalarını sağlayacak."
"HER YÖNÜYLE AVANTAJLI"
Teleferik sisteminin engelli, yaşlı, çocuk; her kesim tarafından rahatlıkla kullanılabileceğini kaydeden Başkan Gökçek, "Ankara'da metro ile senkronize çalışacak olan sistem trafiğin rahatlamasına yardımcı olacak ve yollara ek yük bindirmeyecek." dedi.
Teleferiğin "yolcu potansiyeli fazla olan tramvay, hafif raylı ve metro sistemlerine" göre daha avantajlı olduğunu da vurgulayan Gökçek, "İlk yatırım maliyeti, yapımının teknik boyutları, eğimler, yolların daraltılma problemleri, yeraltından geçen kanal ve benzeri hatlar, kamulaştırma sorunları, yapım süresi, yolların uzun süre kapalı kalması, işletme ve personel maliyetlerinin yüksek olması gibi pek çok nedenle teleferik yapımı daha avantajlı olacak. Ayrıca dünyada trafik kazaları ve uçak kazaları incelendiğinde en güvenli toplu taşıma aracı." diye konuştu.
Başkan Gökçek, toplu taşımada teleferik kullanan belli başlı kentler arasında Hong Kong, Singapur, Koblenz (Almanya), Bolzano (İtalya), New York (ABD), Portland, Oregon (ABD), Karakas (Venezüella) ve Rio de Janerio'nun (Brezilya) geldiğini söyledi.