AYM'nin, Türkiye'de milyonlarca kullanıcısı olan sosyal paylaşım sitesi twitter'ın tamamen yasaklanmasının anayasanın 26. maddesi uyarınca ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna karar vermesinin ardından gözler, kararın uygulamasına çevrildi. AYM, kararın bir örneğini Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu'na (BTK) bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na göndererek, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasını istedi. Ancak, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe giren kararın uygulanmasında beklenen adım öğle saatlerine kadar gelmedi.
Anayasa'yı ihlal suçu
Twitter yasağının kaldırılması için AYM'ye bireysel olarak başvuran 3 kişiden birisi olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AYM kararının uygulanması için BTK'ya başvuruda bulundu. Tanrıkulu, AYM kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının, yetkililere tebliğ hükmünde olduğunu ve derhal yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili diğer iki kuruma da (Ulaştırma Bakanlığı ve TİB) başvuru yapacağını ve kararın gereği yerine getirilmemesi halinde suç duyurusunda bulunacağını ifade eden Tanrıkulu, "Bu, anayasayı ihlal suçudur artık. Bunun yerine getirilmemesi görevi kötüye kullanma suçudur. Hem Tayfun Acarer'e, hem Cemalettin Çelik'e, hem de ilgili memurlara sesleniyorum. Bu kararın gereğini derhal yerine getirin. Bu ihlal şu an itibarıyla devam ediyor" dedi. AYM'nin kararının içeriğinin herkesi bağlayacağını belirten Tanrukulu, "En başta da hukuk tanımayan Başbakan'ı bağlar" diye konuştu.
Düğüm akşam çözüldü
Saat 16.00 civarında ise yasağın kaldırılması için ilk adım atıldı. TİB'in sitesinden Twitter ile ilgili yasaklama kararı çıkarılarak "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından uygulanan bir karar bulunamadı" ibaresi kondu. Daha sonra bir açıklama da Ulaştırma Bakanlığından geldi. Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Anayasa Mahkemesi tarafından alınan 2 Nisan 2014 tarihli 2014-3986 sayılı bireysel başvuru kararı doğrultusunda Twitter.com internet sitesine yönelik uygulanmakta olan erişim engelleme tedbiri kaldırılmaktadır. Gerekli teknik düzenlemeleri müteakip söz konusu site kullanıma açılacaktır" denildi. Daha sonra karar internet servis sağlayıcılarına iletildi. Twitter yasağı, başladığı gibi şirketlere ulaşma zamanına göre birer birer kaldırıldı.
TWITTER'DAN İLK AÇIKLAMA
Twitter, erişim engeli kararının kaldırılmasının ardından resmi hesabından "Türkiye'deki kullanıcılarımıza tekrar hoş geldiniz diyoruz" açıklamasını yaptı.
Türkiye'de Twitter'a erişim engeli Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararının ardından kaldırıldı. 2 hafta süreyle tedbir kararının uygulandığı Twitter'dan da konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Ünlü sosyal paylaşım sitesinin resmi hesaplarından Türkçe olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bugünün haberlerini ümit verici buluyor, Türkiye'deki kullanıcılarımıza tekrar hoş geldiniz diyoruz."