Fransa modeli devrede
Pakette evlenme yaşı ve sezaryen gibi konulara da dikkat çekiliyor. Esnek çalışmada Fransa modeline ağırlık verilirken, özel sektörün rekabet gücü de düzenleme kapsamında azaltılmayacak. Örneğin doğum sonrasında kadınların sigorta primi yatarken, burada özel sektörün prim yükünü kamu hafifletecek. Bir kadın çalışan doğum sonrası izne ayrıldığında yerine kısa süreliğine birisini de çalıştırılabilmek mümkün olacak.
Pakete son şeklini Başbakan Erdoğan’ın vereceğini aktaran üst düzey bir yetkili bazı yeniliklerin yanı sıra revizyona da gidilebileceğini bildirdi.
Doğum hızı % 3’e çıkacak
Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın koordinasyonunda hazırlanan paket için tüm dünya örnekleri incelendi. Avrupa Birliği ülkelerinin nüfusu artırıcı politikaları ve uygulamaları da göz önünde bulundurularak Türkiye’ye özgü farklı alternatiflerin olduğu bir model geliştirildi.
Başbakan Erdoğan’ın üç çocuk uyarısının da göz önünde bulundurulduğu model ile hem nüfus artış hızının artırılması hem de kadının çalışma hayatında daha etkin olarak rol alması planlanıyor. Çalışma hayatını kolaylaştırıcı tedbirlerin sayesinde doğum hızının yüzde 3’e çıkarılması hedefleniyor. Türkiye’de doğurganlık hızı 2.08. Çalışan kadınlarda oran yüzde 1’e düşüyor. Paket kapsamında çalışan kadınların daha çok çocuk sahibi olması öncelikler arasında yer alıyor.
ALTERNATİF SEÇENEKLER MASADA
Kalkınma Bakanlığı’nın teknik koordinasyonunda yürütülen çalışma için bazı yasal düzenlemelerin de yapılacağı belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre Meclis açıldıktan sonra ilgili düzenlemeler burada görüşülecek. Alternatif seçeneklerin yer aldığı tablo hükümetin önüne konuldu. Teknik çalışmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan çalışma kapsamında aile hayatı ile iş hayatı arasındaki doğum ve doğum sonrası bakım işlerinin uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor.