Piramit Haber

Yarım Asırlık Memur Kanunu Değişiyor

Manşet

Memurların ve sözleşmeli personelin çalışma şeklini düzenleyen kanun, baştan sona değişiyor.

 Yaklaşık 2,5 milyon devlet memuru, 1965'te çıkarılan 657 sayılı kanunla idare ediliyor. Mevcut yasanın ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle Çalışma Bakanlığı harekete geçti.
Habere göre; Yapılması planlanan en önemli değişiklik, kamuya farklı adlar altında memur alımının önüne geçmek için bu statülerin teke indirilmesi. Çünkü kamudaki memurlar; çeşitli kanunlar çerçevesinde istihdam edilen sözleşmeli personel, geçici personel gibi değişik isimler altında çalıştırılıyor. Yapılacak düzenlemeyle bu çok çeşitli tanımlamalara son verilerek tek bir memur statüsü benimsenecek.

Devlet Memurları Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklik, geçen hafta sonu Bolu Abant'ta yapılan çalıştayda masaya yatırıldı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığındaki toplantıya birçok bakanlığın bakan yardımcıları, müsteşarları ile yargı kurumlarının başkanları ve sendika başkanları katıldı. İki gün süren çalıştayda önemli kararlar alındı.

Düzenlemeyle, kamu istihdamında memur, sözleşmeli personel, geçici personel, Teşkilat Kanunu'na göre sözleşmeli personel, 399 sayılı KHK'ya göre sözleşmeli personel, Belediye Yasası'na göre sözleşmeli personel, 4924 sayılı kanuna göre sözleşmeli personel gibi uygulamalar ortadan kaldırılacak. Memurlara, ücret değişikliği öngörmeyen performans sistemi uygulanacak. Kurum kendi içinde çeşitli ödül ve taltiflerle çalışanlarının motivasyonunu artıracak.

Stajyer memurlar, göreve başlar başlamaz hizmet içi eğitime alınacak. Bu eğitimler, uzaktan eğitim yoluyla da yapılacak. Özürlü memurların daha kolay istihdamına imkan vermek için özürlülük oranları düşürülecek. Yine özürlü memurların kamuda yükselmelerinin önü açılacak.

Edinilen bilgiye göre çalıştayda memurların performansa göre ücret alması da tartışıldı. Ancak performansta hangi kriterlerin esas alınacağının tespitinin zor olması ve bu sistemin de başka problemlere yol açabileceği belirtilerek bu aşamada gündeme alınmadı. Sendikaların talebi sebebiyle memurların iş güvencesine ilişkin de bir tartışma yaşanmadı. Bu konu da gündeme alınmadı. Memur-Sen, çalıştayda memurların kamuda başörtülü olarak çalışabilmesi gerektiğini belirterek, bunu kısıtlayan yönetmeliğin kaldırılmasını istedi. Ayrıca sözleşmelilerin kadroya alınması talebi tekrarlandı. Bu konunun bugünkü Bakanlar Kurulu'nda gündeme geleceği belirtildi.

Türkiye'nin gelecek 50 yılına damga vuracak bir personel sistemi tasarlamak istediklerini söyleyen Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Kamu personelinin yurt sathına dengeli dağılımını gözeten, çalışanın emeğinin tam karşılığını veren, hem hizmet sunanı hem de hizmet alanı memnun eden, liyakat ilkesini ve verimliliği esas alan yeni bir personel sistemini hayata geçirmemiz gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.