Emeli bürokrat yolsuzluk belgelerini facebookta yayımladı
Yaklaşık 30 sayfa tutan belgeleri kamuoyuyla paylaşan Uğural, bu belgelerle birlikte Eski Sınav İşleri Müdürü Emir Emirkanı hakkında suç duyurusunda bulundu
Uğural'ın 22 Eylül tarihinde gerçekleştirilen Öğretmen sınavlarına yasalara aykırı şekilde müdahale edildiği, konu suçun Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Üye Mustafa Tokay, Üye Zalihe Şakir, Üye Müzeyyen Yeşilada ile Eski Sınav İşleri Müdürü Emir Emirkanı tarafından organize bir şekilde ve işbirliğiyle işlendiği gerekçesiyle, bunun araştırılması için de suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.
DESTEK YAĞDI
Kamu Hizmeti Komisyonu eski başkanı Çetin Uğural Kamu ve öğretmen sınavlarında usulsüzlük olduğu gerekçesiyle yargıya başvurdu. Tüm belgeleri bir sosyal paylaşım sitesinden "basına" başlıklı bir dosyada kamuoyuyla paylaşan Uğural'a destek yağdı.
UZMAN RAPORU DA YER ALIYOR
Belgeler arasında sınava giren kişilerle ilgili grafik, medyada konuyla ilgili olarak çıkmış yazılar, çeşitli evraklar ve Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı adına hazırlanmış bir uzman raporu yer aldı. Uzman raporunda "Kamu Hizmeti Komisyonunun 2012 öğretmen sınavları sonucunda 6 branştaki şüpheli görülen 12 sınavın sonucuyla ilgili veriler tarafımdan incelendi. Yaptığım ayrıntılı istatistiksel analizler sonucunda bu 12 sınav sonucunun şüpheli olduğuna ilişkin ciddi istatistiksel kanıtlar bulduğumu söyleyebilirim. İzlenen süreç ve varılan sonuç aşağıdaki 8 maddede özetlenmiştir. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim" ifadeleri kullanıldı.
SUÇ DUYUSUNDA ÇARPICI İDDİALAR VAR
Çetin Uğural'ın suç duyurusunda çok çarpıcı iddialar yer aldı. "Bazı branşlarda kazanan adayların tümünün, geçmiş yıl sınavlarındaki başarılarının çok üzerinde notlarla kazanmış oldukları ve olağandışı bu durumun tesadüfi olamayacağı, bu durumun sınavlara müdahale edildiğini gösterdiği şeklinde itirazlar yapılmıştır…" diyen Uğural şu suçlamalarda bulundu:
"CUMHURBAŞKANIYLA GÖRÜŞTÜK"
"KHK Başkanı olarak 10 Ekim 2012 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede, bu branşların niye kesinleştirilmediği konusunda bilgi verilmiş, Cumhurbaşkanının bu branşların kesinleştirilmesi görüşüne karşın, bunun doğru olmayacağı konusunda kendilerine izahatta bulunulmuş, Cumhurbaşkanının ısrarcı olmaması üzerine verilen izahattan tatmin olduğu izlenimi edinilmiştir.
"CUMHURBAŞKANI TUTUKLANAN ÜYENİN GÖREVİNE GERİ DÖNMEYECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ"
Aynı görüşmede Cumhurbaşkanı sahtekarlık soruşturması nedeniyle tutuklanan üyenin de artık Komisyondaki görevine dönmeyeceğini, içimizin rahat olmasını biz sormadan söylemişti. Ancak bu görüşmeyi takip eden süreçte alınan uzman görüşü de kendisine iletildiği halde Cumhurbaşkanının söz konusu 6 branş sonuçların da kesinleştirerek atanmasında ısrarcı olduğu, müsteşarı tarafından bize iletilmiştir. İlaveten Üst Kademe Yöneticisi olarak önerdiğimiz Sınav İşleri Müdürünün Başbakan tarafından hazırlanan ve imzalanan kararnamesinin imzalanması içinde bu atamaların gerçekleşmesi koşuluda bize iletilmiştir.
"HAKKINDA SAHTEKARLIK SUÇLAMASI OLAN ÜYE SONUCUN KESİNLEŞTİRİLMESİ TALEBİNDE BULUNDU"
Bu gelişmeler akabinde hakkında sahtekarlık suçlaması olan üye de Komisyondaki görevine dönerek, Komisyon üyesi diğer iki üye ile birlikte üç imzalı bir yazı ile Başkanlığımıza başvurarak, şüpheli altı branşın gündeme alınarak sonuçların kesinleştirilmesi talebinde bulunmuştur.
"BENZER BİR DURUMDA BASİT BİR MEMUR İŞİNDEN ÇIKARILIRKEN"
Benzer bir durumda basit bir memur görevden uzaklaştırılırken, bir komisyon üyesinin görevden uzaklaştırılması konusundaki yasal boşlukla ilgili olarak çeşitli hukukçularla görüşülmüş ve özel yasamızdaki bu boşluğun genel yasa olan Kamu Görevlileri Yasasının, 102. maddesinin birinci fıkrasının uygulanması suretiyle giderilmesi Başbakanlığımız tarafından uygun bulunarak uygulanmıştır.
"HİÇ İLGİSİ YOKTU AMA…"
Bu uygulamamızla hiçbir yasal ilişkisi olmayan Cumhurbaşkanlığı, konuyu üzerine alarak ve Başsavcılığın, yasal boşluğun olduğu görüşüne dayanarak, görevden uzaklaştırma uygulamamızın yoklukla malul olduğunu bize yazılı olarak bildirmiştir.
"CUMHURBAŞKANI TANIMADIĞINI SÖYLEDİ"
Sahte belge ve sahte imza suçlamalarıyla, söz konusu Komisyon Üyesi ile birlikte hakkında ceza davası açılmış bulunan ve şüpheli sınavlardan birinci derecede sorumlu olan Sınav İşleri Müdürü Emir Emirkanı üçlü kararname ile görevden alınırken, Sayın Cumhurbaşkanı bu şahsı tanımadığını beyan etmiştir."
SAHTE İMZA OLAYINA KARIŞMIŞTI
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun eski Müsteşarı Mustafa Tanju Tokay ve Kamu Hizmeti Komisyonu Sınav Müdürü Emir Hüseyin Emirkanı Başbakan İrsen Küçük'ün imzasını taklit etmek suçundan tutuklanmış, Emirkanı'nın ve Tokay'ın evinde yapılan aramada sınav soru kitapçığı ve sınav cevap anahtarına ulaşılmıştı.