Piramit Haber

"Burası kovboy kasabası değil "

Politika

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, siyasi partilerin anayasa konusunda biraz daha yoğunlaşması gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 24. Dönem 4. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yeni anayasa yapılamaması halinde Türkiye'nin içine düştüğü çelişkiyi ifade etmeye çalıştığını belirten Çiçek, daha önce dört partinin, bir anayasa teklifi, kamuoyuna yaptığı bir açıklama bulunmadığını belirtti. Çiçek,ilk kez bu çalışmalar nedeniyle Meclis'e, birbirlerine, kamuoyuna verdikleri bir anayasa değişikliği taslaklarının olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her siyasi partimiz, bu anayasada çok köklü değişiklikler getiriyor, eskisini yanlış, eksik buluyor. Biz de bugünden itibaren kanun çıkarmaya başlayacağız. Yanlış, eksik, doğru değildir dediğimiz anayasaya uygun kanun çıkaracağız. Bir yasama faaliyeti, yanlışa uymak üzere faaliyet gösteremez ki. Bu bir çelişki. Ne zamana kadar sürecek? Anayasa Mahkemesi, kanunların anayasaya uygunluğunu denetliyor. O zaman da Anayasa Mahkemesi, niye yanlışa uymadınız diye, yasama organının yaptığı tasarrufu iptal etmiş oluyor? Devletin üç erkinden ikisinin yaptığı faaliyetler, o anayasa açısından izahı fevkalade zor bir duruma geliyor. Onun için bunun yapılması lazım.
Siyasi partilerimizin, samimi olarak biraz daha işe yoğunlaşmaları gerekir. Konuşulmadık konu kalmadı, kaçıncı defadır müzakere yaptık. Elimizde yeteri kadar bilgi, belge var. Net olarak ifade edeyim, bize havale etseler bu anayasa taslağını, 8-10 madde dışında bir taslak metni, kamuoyunun önüne, kendilerine sunarız Meclis Başkanlığı olarak. Beğenmiyorlarsa, neresini beğenmediklerini, o zaman değiştirirler. O kadar çok konuştuk. Şu an yeni bir anayasa yapılamaması konusunda çok ciddi bir engel görmüyorum. Daha önce başkanlık sistemi gündemdeydi. AK Parti, başkanlık sistemini revize edebileceklerini, engel olarak ortaya koymacağını ifade etti. Yargı birliği konusu vardı, yargı açısından en önemli handikap buydu. Yargı birliğinden AK Parti vazgeçti. Bunları yan yana getirdiğimizde yüzün üzerinde maddede bizim kısa sürede anlaşmamız lazım. Anlaşmazsak ne oluyor? 7 milletvekili arkadaşımız tutuklu. 'Bunlar niye tutuklu, milli irade tutuklu...' 83 ve 14. maddeyi değiştiremedik ki. Uzlaşma Komisyonu'nda 83 ve 14 konusunda yeteri kadar uzlaşı yok. Yanlış kural orada duruyor, biz doğru sonuç bekliyoruz. Nasıl olacak bu? Doğru kuraldan doğru sonuç çıkar. Yanlış kuraldan doğru sonuç çıkmaz ki. O zaman bir yolunu bulma ya da kişisel becerilere dayalı bir yöntemle biz anayasal sorunları daha uzun süre öteleyemeyiz ve çözemeyiz. Bunun ne kadar farkında olabilirsek sorunu çözmek de o kadar kolaylaşır."

"Yeniçeri Ocağı gibi olmaya başladı"
Çiçek, "Sosyal medyayla ilgili konularda bundan sonra yaparlarsa işlem yaparız. Meclis'e giren adamın önce Meclis kültürü olacak. Danışman oldum diye Ali kıran baş kesen olamaz, olmaması lazım. Önce milletvekiline saygı duymayı bilecek ve öğrenecek; başka bir partinin milletvekili dahi olsa. Saygısız adam nasıl danışman olacak? Gazeteler sosyal medyanın kullanılması yasaklandı diye yazdı. Onu yasaklamıyoruz. Bilgi paylaşır ama hakaret hakkı yok, ne sosyal medya üzerinden ne de başka türlü. Siz bir partiye mensup milletvekilinin yanında çalışıyor olabilirsiniz öbür partiye kötü demek, sizin harcınız, işiniz değil. O, öbür milletvekillerinin işi. Giderek, danışmanlar da bir nevi Yeniçeri Ocağı gibi olmaya başladı" diye konuştu.

"Burası kovboy kasabası değil"
TBMM İdare Amiri Malik Ecder Özdemir'in, Meclis'e silahla gelindiğine yönelik açıklamasının anımsatılması üzerine Çiçek, bunun olmaması gerektiğini kaydetti. İçtüzüğün bunları yasakladığına işaret eden Çiçek, "Milletvekili kurallara kendisi uymadığı zaman, yarın birisi kendisiyle ilgili olmadığında bu niye böyle oluyor diye şikayete hakkı olmaz. Burası kovboy kasabası değil ki, burası TBMM. Buraya insan, kitapla, raporla, bilgiyle, çantasıyla gelir. Silah, tabancayla buraya kimse gelemez. Geliyorsa saygınlığını kaybeder, içtüzüğe de aykırıdır" görüşünü dile getirdi.

"Hiç olmazsa içtüzüğü çıkarabiliriz"

Üçtüzükle ilgili çalışmaların sorulmasına karşılık Çiçek, bununla ilgili partilere çağrı yaptığını bildirdi. Çiçek, anlaşılamayan 20 madde kaldığını anımsatarak, "Anlaşabilirlerse hiç olmazsa içtüzüğü çıkarabiliriz" dedi.

Süre konulup kolunmadığına ilişkin soruyu Çiçek, "Süre işi çok rahatsız edici. Gönül varsa 3 günde de olur. Gönül yoksa 3 ay da sürse bir şey olmaz" diye yanıtladı.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.