Davutoğlu, şehit cenazelerinde Itri çalınması önerisiyle ilgili ''Diyanet İşleri Başkanımız’la konuştuk, bizim de zihnimizde yara olan bir husustur. Başbakanlık Müsteşarımıza çalışma yapma talimatını verdim, ilgili kurumlarla istişare edilecek'' ifadelerini kullandı. Davutoğlu, Avrupa Konseyi’nde konuşma yaptığı Brüksel dönüşü uçakta özetle şunları söyledi:
ZAMANLAMA ÖNEMLİ
Referanduma “hayır” dediğim 12 Eylül anayasasını tarihin çöplüğüne atmak için elimde imkân varken sonuna kadar kullanırım. Bunun için hiçbir küçük hesabın içine girmem. Strateji belirlerken hesap ederim ama misyon için hasbî davranırım, hesabî değil. Anayasa reformunu bir yıllık takvimin içine koyduk. Altı ay komisyonun çalışacağını düşünmüştük. CHP yüzünden akamete uğrayınca, ritmi hızlandırdık. O günden bugüne de 6-7 kez benim yönettiğim toplantılar yaptık. ‘Şimdi yazım aşamasına geçeceğiz’ dedik. Üç ana başlık var: Bir, anayasanın gerekçesi, dibacesi, temel ilkesel çerçevesi ile ilgili konular... Diğeri anayasanın ruhu dediğim temel hak ve hürriyetlerle ilgili kısım. Üçüncüsü anayasanın iskeleti dediğim, yönetim sistemiyle ilgili kısım.
BELLİ OLGUNLUĞA GELDİ
Son karma heyet toplantısında birinci kısım ile ilgili hususları belli bir olgunluğa getirdik. Bunları ben MYK’ya da getirdim. Üç beş konu var. Hepsi ile ilgili bir genel anlayış oluşsun istiyorum. Bir yere doğru gittiğimizi hissedelim. Birinci konunun sağlıklı bir şekilde olgunlaştığını biliyorum. Biraz da demlenmeye bırakmak lazım. İnsanların bunu düşünmesini temin etmek lazım. Önümüzdeki hafta MKYK’da da konuşuruz, partinin organlarında belli bir noktaya gelir. Sonra temel hak ve özgürlüklerle ilgili fikri temrinlere başlıyoruz.
Anayasanın dibacesi, uzunluğu, nasıl değiştirileceği filan... Bunları tartışmak 6-7 saat sürdü. Bu olgunlaşma trendi ilerliyor. Aylar içinde bunları kamuoyu ile paylaşırız. Kamuoyunda da olgunlaşır. Hazmederek bir yol alınır. İrademizden kimsenin şüphesi olmamalı. Optimum zamanlama önemli. Ne adım atmama gibi bir töhmetin altında kalırız ne de aceleye getiririz. Belli bir olgunluk içinde yürütürüz...
ŞEHİT CENAZELERİNDE ITRİ
(Şehit cenazelerinde Itri) Diyanet İşleri Başkanımız’la konuştuk, bizim de zihnimizde yara olan bir husustur. Başbakanlık Müsteşarımıza çalışma yapma talimatını verdim, ilgili kurumlarla istişare edilecek. Bu merasimlerin milletimizin duygularına, inanç dünyasına hitap eder tarza getirilmesi için bir çalışma yapılacak.
ITRİ KİMDİR?
İstanbul'da 1640 yılında doğan Türk besteci ve hat ustası Buhurizade Mustafa (Itri) Yenikapı Mevlevihanesinde eğitim aldı. Türk müziğinin kurucusu olarak bilinen Itri, sarayda fasıl heyetinde hanendelik yaptı.
Itri mahlasıyla yüzlerce şiir ve beste bulunmaktadır. Günümüze 50'ye yakın bestesi ulaşan Itri'nin besteleri sade ve süslemelerden uzak olarak bilinir. Bu eserler arasında dini eser, peşrev ve saz eseri, semailer bulunmaktadır.
En çok bilinen bestesi İslam dünyasına yayılan Tekbir bestesidir. Segah Salat-ı Ümmiye, Segah Ayin-i Şerif-i Mevlevi, Acem Yürük Semai, Acem-Aşiran Yürük Semai, Rehavi Peşrevi,Bestenigar Beste, Beyati Beste, Buselik Beste, Beyati Peşrevi, Mahur Beste, Dilkeş Haveran Gece Salası en çok bilinen eserlerindendir. Kaynaklar Itri'nin 1712 yılında vefat ettiğini yazmaktadır.
Davutoğlu talimatı verdi!
Davutoğlu talimatı verdi!
Piramit Haber Piramit Haber
Politika
Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecine dönüş tartışmaları için “Silahlar terk edilip, magmaya gömülene kadar operasyonlar devam edecek” derken yeni anayasa çalışmalarını “Biraz da demlenmeye bırakmak lazım” diye anlattı.
Paylaş: