Erdoğan Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı anma töreninde konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları söyle:
BARIŞ MESAJI VERMEK İÇİN DOĞRU YER
Ülkemize ve Çanakkale’ye hoş geldiniz. Gelibolu Yarımadası 1. Dünya Savaşı’nın en önemli cephelerinden biriydi. 100 yıl önce bu cephede vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Farklı milletlerden yüzbinlerce asker de kendi hayalleri için cesaretle savaştı. Hepsini saygıyla yad ediyorum. Çanakkale’deki savaş cephede olmayanları kaderini de etkileyen sonuçlar doğurdu. Savaş yüzyılının sona erip barış yüzyılının başlaması çağrımızı paylaşan dostlarımız olarak görüyoruz.
Dün İstanbul’da bugün burada verdiğimiz barış mesajına dünyanın çok ihtiyacı var. Çanakkale ve Gelibolu’nun barış mesajı vermek için doğru yer olduğunu düşünüyorum. 100 yıl önce Gelibolu’da yaşanan çarpışmalar tüm milletlerin ortak hafızasında yerini aldı. Çanakkale bizim için zafer sembolü olduğu kadar kayıplarımız sebebiyle hüzündür. Çanakkale ağıtlarımızda bunu görmek mümkündür. Çanakkale içinde vurdular beni…. Offf gençliğim eyvahhh. Bu topraklara yüzbinlerce gencin istikbali gömüldü.
Dün İstanbul’da bugün burada verdiğimiz barış mesajına dünyanın çok ihtiyacı var. Çanakkale ve Gelibolu’nun barış mesajı vermek için doğru yer olduğunu düşünüyorum. 100 yıl önce Gelibolu’da yaşanan çarpışmalar tüm milletlerin ortak hafızasında yerini aldı. Çanakkale bizim için zafer sembolü olduğu kadar kayıplarımız sebebiyle hüzündür. Çanakkale ağıtlarımızda bunu görmek mümkündür. Çanakkale içinde vurdular beni…. Offf gençliğim eyvahhh. Bu topraklara yüzbinlerce gencin istikbali gömüldü.
GÖZLERİNİZ YAŞARMADAN OKUYAMAZSINIZ
Elinde annesini resmi ile ağır yaralı olarak yatan Fransız askerine yardım etmek için uğraşan Mehmetçiğimize bunun sebebini sorduklarında verdiği cevap benim annem yok belli ki onun yolunu gözleyen bir annesi var demişti. Üstelik kendisini de onun kadar ağır yarası varken bu ifadeleri kullanıyordu. Bunun benzeri o kadar çok olay vardı ki az önce dinlediğiniz gibi bunları gözleriniz yaşarmadan okumanız imkansız.
Gençlerimizin ölmeden mezara girmemeleri için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmektir. Hepimiz adına barışın tüm dünyaya hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlılığımızı ifade ediyorum. Gezi Mustafa Kemal diyor ki: Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içindedir. Onlar bu toprakta canların verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.
Evet bu topraklarda can vermiş tüm evlatları anıyoruz. Yeni nesillere düşen görev, Çanakkale’de taşa, toprağa denize kazılan dostluk mesajına sahip çıkmaktır.
Şafak ayinin 10 bin kişi katılacak. Bizim gençlerimizde ise sabah namazına mütaakip 35 bin genç katılacak. Çanakkale’nin tüm toplumlara örnek olmasını istiyoruz.
ERDOĞAN, ÇANAKKALE'YE BÖYLE GİRDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü anma törenlerine katılacak bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla Gelibolu Yarımadası'na geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile devlet başkanlarını taşıyan otobüs, Seyit Onbaşı heykelinin bulunduğu yoldan geçti.
PRENSLER 1915'İN HİKAYESİNİ DİNLEDİ
PRENSLER 1915'İN HİKAYESİNİ DİNLEDİ
Galler Prensi Charles ve Prens Harry, Çanakkale Boğazı'nda demirleyen Kraliyet Donanması'nın amiral gemisi HMS Bulwark'ta Gelibolu savaşlarının gazilerinin bazılarıyla biraraya geldi.
Kraliyet heyetinin görüştüğü gazi yakınları arasında bulunan 37 yaşındaki Ben Goddard, dedesinin 25 Nisan 1915'teki çıkarmaya katıldığını, ancak 11 gün sonra kolundan yaralandığını söyledi.
Goddard, Gelibolu savaşları konusunda, ailesinin soyacağını araştırana kadar, hiçbir fikrinin olmadığını belirterek, ''Bu savaşlardan geriye dönemeyen çok sayıda kişi var, savaşın kazanılıp kazanılmadığına bakılmaksızın anılmalılar hepsi'' diyor.
YENİ ZELANDA BAŞKANI'NDAN İLGİNÇ TWEETLER
Yeni Zelanda Devlet Başkanı şehitliği gezdi ve Çanakkale savaşındaki Türk askerlerinin cesaretine dair samimi paylaşımlar yaptı.
@johnkeypm Ancak ve Türk cesaretinin nefes kesici bir hikayesi var
@johnkeypm Conkbayırı; hafızalarımıza kazınan duygu yüklü bir yer
@johnkeypm Lone Pine'ı (Anzak Mezarlığı) Çanakkale tarihçisi Christopher Pugsley ile ziyaret ediyoruz.
ERDOĞAN VE LİDERLER CUMA NAMAZINDA
Çanakkale 100. yıl anma törenleri, Yahya Çavuş Şehitler Camii’nde kılınacak cuma namazı ile başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Müslüman liderler, birlikte cuma namazı kılıyor.
ANITKABİR'DEKİ ASKERLERİN ÜNİFORMASI...
Anıtkabir'de görevli askerler Çanakkale Savaşı sırasındaki üniformaları giyerek 1915 ruhunu yansıttı
DENİZ KUVVETLERİNDEN ÇANAKKALE'YE ÖZEL KLİP
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından farklı gemi ve birliklerde Candan Erçetin'in ve Deniz Kuvvetleri personeli tarafından seslendirdiği Çanakkale Türküsü eşliğinde Çanakkale savaşının 100'üncü yılına özel video hazırlandı.
ERDOĞAN VE İNGİLTERE PRENSİ ÇELENK BIRAKACAK
Cuma namazı sonrasında Mehmetçik Anıtı’ndaki tören programı başlayacak. Erdoğan ve İngiltere Veliaht Prensi Charles anıta çelenk bırakacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Çanakkale Cephesi’nde mücadele eden ülkelerin bayrakları göndere çekilecek. Çanakkale Cephesi’nde şehit düşmüş askerler için dua okunacak. Erdoğan’ın törende gerçekleştireceği konuşma sonrasında çocuk korosu ve mehter takımı gösteri yapacak.
PRENS HARRY KONUŞACAK
Erdoğan ve Prens Charles, Şehitlik Defteri’ni imzalayacak. Türk Yıldızları’nın gösterisinin ardından, Çanakkale’de askerleri savaşan ülkelerin anıtlarındaki törenler başlayacak. İlk tören İngiliz Anıtı’nda gerçekleştirilecek. Törende, Galler Prensi Harry ve Prens Charles birer konuşma yapacak. İngiliz Anıtı’ndaki törende, Çanakkale Savaşı sonrasında Mustafa Kemal Atatürk’le yapılan bir söyleşi de okunacak.
İşte Çanakkale notları:
+ Törenlere katılmak isteyen vatandaşlar, çoğunluğu Avustralyalı ve Yeni Zelandalılardan oluşan yabancı turistler ve gazeteciler, feribotlarla Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Eceabat ilçesine geçiyor.
+ Yarımadadaki törenlere katılacak Galler Prensi Charles ve beraberindekiler de Çanakkale'ye geldi.
+ Çanakkale Valiliğince 100. yıl dolayısıyla belirlenen "Barış mümkündür-Peace is possible" sloganının bulunduğu bez ve levhalar, feribotlara ve çevredeki bazı binalar ile iş yerlerine asıldı.
+ Etkinlikler dolayısıyla polis ekipleri, geçişlerin yapıldığı Çanakkale Feribot İskelesi'nin çevresindeki yüksek binalar ve iskelede geniş güvenlik önlemi aldı. İl Emniyet Müdürlüğü ile özel şirketlere ait çekiciler, güvenlik gerekçesiyle iskele civarındaki motosiklet ve bisikletleri otoparka çekti.
+ Çanakkale Boğazı'nda, törenler nedeniyle saat 08.00'den itibaren transit gemi geçişlerine izin verilmiyor. Bu gemiler için boğaz trafiği 20.00 itibarıyla normale dönecek.
+Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ana" uçağıyla saat 11.11'de Çanakkale'ye indi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Çanakkale Havalimanı'nda TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve diğer yetkililer karşıladı. Erdoğan'ın buradan, cuma namazı kılacağı camiye gideceği öğrenildi.
SAVARONA ÇANAKKALE’DE
Erdoğan, saat 19.00’da Savarano yatında katılımcılara akşam yemeği verecek. Savarona, Kabatepe Limanı’na yakın bir noktadan yolcularını aldıktan sonra Çanakkale Boğazı’na açılacak. 1 saat sürecek gezi sırasında konuklar sinevizyondan Çanakkale Savaşı ile ilgili görüntüler izleyerek Çanakkale Savaşı’nın ruhunu hissedecek.
TÖRENE KİMLER KATILIYOR?
Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü dolayısıyla 24-25 Nisan'da yapılacak anma törenlerine, 21 ülkenin lideri katılıyor. Anma törenlerinde, devlet başkanı, parlamento başkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan, bakan, büyükelçi düzeyinde birçok ülkeden temsilci yer alıyor.
TÖRENE KATILAN DEVLET BAŞKANLARI
Birleşik Krallık Galler Prensi Charles,
Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev,
Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum,
Katar Emiri Tamim bin Hamad El Sani,
Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca
Arnavutluk Devlet Başkanı Bujar Nishani,
Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Mladen İvaniç,
Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh,
Çad Devlet Başkanı İdris Debi,
Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit,
Irak Devlet Başkanı Fuad Masum,
İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins,
Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç,
Katar Emiri Tamim bin Hamad El Sani,
KKTC Devlet Başkanı Derviş Eroğlu,
Kosova Devlet Başkanı Atifete Yahyaga,
Makedonya Devlet Başkanı Gjorge İvanov,
Mali Devlet Başkanı İbrahim Boubacar Keita,
Nijer Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou,
Pakistan Devlet Başkanı Memnun Hüseyin,
Senegal Devlet Başkanı Macky Sall,
Slovenya Devlet Başkanı Borut Pahor,
Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud,
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov,
Macaristan eski Cumhurbaşkanı Pal Schmitt.
TÖRENE KATILACAK BAŞBAKANLAR
Avustralya Başbakanı Tony Abbott,
Yeni Zelanda Başbakanı John Key,
Moldova Başbakanı Chiril Gaburici,
Romanya Başbakanı Victor Ponta
Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca katılacak.
BAKANLAR...
Bahreyn Krallığı Savunma Bakanı Yusuf Bin Ahmed Al Celeme,
Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian,
Gabon Savunma Bakanı Ernest Mpouho Epigat,
Gana Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı Hanna Serwah Tetteh,
Gine Uluslararası İşbirliği Bakanı,
Güney Afrika Cumhuriyeti Savunma Bakanı Nosiviwe Mapisa-Nqakula,
Güney Kore Vatanseverler ve Gazi İşleri Bakanı Park Sungchoon,
Gürcistan Savunma Bakanı Mindia Janelidze,
Hırvatistan Savaş Gazileri Bakanı Fred Matiç,
Hindistan İstatistik ve Program Uygulamaları Bakanı ve Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Vijay Kumar Singh,
Litvanya Milli Savunma Bakanı Jozas Olekas,
Lübnan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı İle Adalet Bakanı Eşref Rifi,
Kanada Dışişleri ve Konsolosluktan Sorumlu Devlet Bakanı Lynne Yelich,
Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Damdin Tsogtbaatar,
Moritanya Savunma Bakanı Diallo Mamadou Bathia,
Mozambik Savunma Bakanı Salvador Mtumuk,
Singapur Dışişleri İkinci Bakanı ve Çevre ve Su Kaynakları İkinci Bakanı Grace Fu,
Tacikistan Kültür Bakanı Şemsettin Shodibek Orumbekzoda,
Tunus Milli Savunma Bakanı Ferhat Horçani,
Vietnam Ulaştırma Bakanı Dinh La Thang.
PARLAMENTO DÜZEYİNDE
Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı Muhammed Larbi Ould Halife,
Rusya Duma Başkanı Sergey Narıkşin
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI
Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Orgeneral Raşid Dostum,
Gambiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Isatou Nije-Saidy,
Zambiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Başbakan Inonge Wina katılacak.
Avusturya, Belçika, Brezilya, Endonezya, Estonya, Japonya, Kazakistan, Malezya, Myanmar, Slovakya, Suudi Arabistan ve Umman'dan ise büyükelçi düzeyinde katılım olacak.
Ayrıca, BM Kalkınma Programı'ndan Helen Clark, Türk Konseyi'nden Ramil Hasanov, Avrupa Konseyi'nden Thorbjorn Jagland, İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan (İİT) İyad Emin Medeni, Afrika Birliği'nden Barış ve Güvenlik Komiseri Büyükelçi Smail Chergui gibi uluslararası örgüt temsilcileri ve Lübnan Özel Mahkemesi Başkanı David Baragwanath ve Nobel Barış Ödülü Sahibi Tawakel Karman gibi uluslararası isimler de katılacak.