Piramit Haber

Erdoğan'dan İsrail'e Gazze tavrı

Politika

Dünya siyasetinde önemli yeri olan ülkelerin Ankara'daki büyükelçiliklerinin, ülkelerinin ulusal günleri nedeniyle verdikleri resepsiyonlar, siyasi ve diplomatik açıdan önemli anlamlar taşır.

 Hükümetten kimse gitmedi
Dünya siyasetinde önemli yeri olan ülkelerin Ankara'daki büyükelçiliklerinin, ülkelerinin ulusal günleri nedeniyle verdikleri resepsiyonlar, siyasi ve diplomatik açıdan önemli anlamlar taşır.
Dışarıdan bakıldığında rezidans veya 5 yıldızlı otellerde verilen bu resepsiyonlar, yenilen içilen bir ziyafettir.
Ancak diplomasinin kodları ile bakıldığında o ülke ile Türkiye'nin ilişkileri konusunda önemli ipuçları veren bir davet özelliği taşır.
İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nin bu akşam verdiği resepsiyon da bu anlamda önemliydi. ABD Başkanı Barack Obama'nın devreye girmesiyle İsrail'den gelen özür, Türkiye - İsrail ilişkilerini normalleşme sürecine sokmuştu. Ancak bu akşamki resepsiyon, bu normalleşme sürecinin henüz tamamlanmadığını, iki ülke arasındaki ilişkilerin resmi düzeyde normale dönmediğini, tazminat müzakereleri ile Gazze'ye abluka konusundaki pürüzlerin tam aşılamadığını gösterdi. Aynı zamanda iki ülke arasında normalleşme isteğinin olduğunu ama bunun bir zamana yayılacağının da işaretini verdi.

Kriz Mavi Marmara baskını ile başladı
İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler, Mavi Marmara baskını nedeniyle ortaya çıkan kriz üzerine, 7 Eylül 2011 tarihinde, "ikinci katip" düzeyine düşürüldü. Bu tarihten itibaren İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nde ikinci katip seviyesinin üstündeki bütün diplomatların Türkiye'deki görevleri son buldu. Türkiye'nin diplomatik seviyenin düşürülmesinin yanısıra Gazze'deki ablukanın kaldırılması, Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi ve askeri anlaşmaların askıya alınması konularını da içeren kararları da İsrail'e iletildi.

Özür heyeti
ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak özür dilemesinin ardından İsrail ile ilişkilerinin yeniden normalleşmesinin kapısı açıldı. Mavi Marmara baskını nedeniyle İsrail Hükümeti'nden alınacak tazminat için yürütülen çalışmalar çerçevesinde, pazartesi günü İsrail'den bir heyet Türkiye'ye geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanı Yaakov Amidror ile özel temsilcisi ve emekli bir diplomat olan Yosed Ciehanover'un yer aldığı heyet üyeleri, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşmüştü.

Türk bayrağı asıldı istiklal marşı okundu

İsrail'in Ankara'da ikinci katip seviyesindeki Maslahatgüzarı Yosef Levi Sfari, ülkesinin bağımsızlık günü nedeniyle bu akşam Swissotel'de bir resepsiyon verdi. Resepsiyona, hükümeti temsilen katılım olmadı. Aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı'ndan büyükelçi seviyesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nden de resepsiyona hiç katılım olmadı. Bu tablo da, iki ülke arasında özür ile başlayan normalleşme sürecinin henüz tamamlanmadığı ve ilişkilerin normalleşmesinin henüz resmiyet kazanmadığı olarak yorumlandı. Resepsiyona Türkiye'yi temsilen katılım olmaması nedeniyle açılış, sadece İsrail maslahatgüzarı tarafından yapıldı. Resepsiyon salonunda, İsrail'in yanısıra Türk bayrağı da vardı. Türkiye ile İsrail'in milli marşları okunurken, porotokelde sadece İsrail maslahatgüzarı ve sözcüsü vardı. Arkada yer alan isimlerden biri de, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği müsteşarı idi. Türkiye ile İsrail'in ikili ilişkilerinin düzelmesine önem veren ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin de, normalleşme resmiyet kazanmadığı için resepsiyona gelmediği yerine müsteşarını gönderdiği yorumları yapıldı.

 
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.