Piramit Haber

Kılıçdaroğlu'ndan Tezkereye "Hayır"

Politika

Kemal Kılıçdaroğlu hükümetin Meclis'e gönderdiği Suriye Tezkeresine "hayır" oyunu kullanacaklarını söyledi.

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Meclis'e gönderdiği Suriye ile ilgili tezkereyi doğru bulmadıklarını belirterek, ''Tezkereye 'hayır' oyu vereceğiz" dedi.
Kılıçdaroğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu'nu ziyaretinde yaptığı açıklamada, Gaziantep'in sadece Türkiye'nin değil Ortadoğu'nun önemli şehirlerinden birisi olduğunu belirtti. 

Kılıçdaroğlu, "Bölgede barışa ihtiyacımız var, huzura ihtiyacımız var. Borsacı huzur ister, sanayici huzur ister, esnaf huzur ister. Huzur, bir toplumun demokratik bir ortamda çalışmasının temel öğelerinden biridir" diye konuştu.

Suriye tezkeresi

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Kılıçdaroğlu, "Suriye tezkeresiyle ilgili" görüşlerinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

"Tezkereyi doğru bulmuyoruz. Tezkereye 'hayır' oyu vereceğiz. Biz bu ülkede barış istiyoruz. Türkiye'nin savaşın içinde olmasını istemiyoruz. Savaşın tarafı, kavganın tarafı olmasını istemiyoruz. Bizim adımız ne, Cumhuriyet Halk Partisi. Ben halkın derdini dinlemek zorundayım, halkın tercihlerini Meclis'te yansıtmak zorundayım. Vatandaşım 'hayır' diyorsa biz de 'hayır' diyeceğiz. Şimdi Suriye bize savaş mı açacak? Öyle bir şey yok. İşi başından aşkın zaten. Orayı bitirmiş bir de Türkiye'ye savaş açacak, biz de tezkereye 'evet' diyeceğiz. Doğru değil arkadaşlar. Biz Suriye tezkeresine 'hayır' diyeceğiz. Bunu da herkesin bilmesini isterim."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın başörtüsüyle ilgili kendisine yönelik yaptığı açıklamasının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Arkadaşlarım ona yanıt verirler. Eğer ağlamadan konuştuysa bir sorun yok arkadaşlar" diye konuştu.

Seçim paketi

"Demokratikleşme paketi", "tutuklu milletvekilleri" ve "Mehmet Haberal'ın yemin etmesi" konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu şu değerlendirmede bulundu:

"Bir sefer paketin adına özür dileyerek söylüyorum, 'demokratikleşme paketi' demeyin. Neresi demokratikleşme paketi, neresi? Bu bir seçim paketi. Sonra demokrasi paketi denir mi? Birisi lutfedecek, halka demokrasi vadedecek. Demokrasi bir uygarlık işaretidir, bir birikim işidir, bir kültür işidir. Kendi partisinde demokrasiyi getiremeyen insan ülkeye demokrasiyi getiremez. Böyle görmemiz lazım. Neresi demokrasi paketi? 30 Eylül'de sayın Başbakan bir açıklama yaptı. O açıklamayı vatandaş kabul eder etmez, ona saygı duyarız, ama demokrasi farklı bir şeydir."

Milletin iradesinin parlamentoya yansıması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Demokrasilerde ben A partisine oy veriyorum, benim oy verdiğim oyla B partisi milletvekili çıkarıyor. Böyle demokrasi mi olur? Kim getirdi bunu, 12 Eylül darbecileri getirdi. Kim savunuyor bunu, sözde demokrasiyi savununlar. Olmaz. Bu hukuku savunmak, bu seçim sistemini savunmak, 12 Eylül darbe hukukunu savunmaktır. Biz ona da karşıyız, darbe hukukuna karşıyız. Önce darbe hukukunu değiştirmemiz lazım. Milletin iradesi parlamentoya yansımalı. En azından yüzde 1 oy alan 1 tane milletvekilini Meclis'e göndersin, ne olacak. Yüzde 1 almış, o partiye oy veren vatandaşlar bizim vatandaşımız değil mi? O açıdan demokrasi farklı bir şeydir. Demokrasi doğruları hazmette rejimidir. Demokrasi budur."

Açıkladıkları 17 maddelik demokrasi paketini gazetelere ilan vererek toplumda tartışmaya açtıklarını anımsatan Kılıçdaroğlu, "Eksiğimiz varsa tamamlarız, yanlışımız varsa düzeltiriz. İyi niyetle yola çıkıyoruz. Bizim paketten bir tane Allah rızası için ya bir tane olsa, biz de görelim bakalım, ne var bu pakette. Yok yaa. Onun için birbirimizi kandırmayalım. Kıyısından köşesinden bazı maddeler alınıp konmuş oraya, işte efendim 'demokrasi' diye topluma sunuyorlar. Neymiş efendim, 3 tane harf geliyormuş alfabeye. W, q, x geliyormuş. Ben merak ediyorum, ya bu Başbakan tuvalete hiç gitmedi mi? Tuvaletlerin kapısında 'w' yazar zaten. Televizyon seyretmiyor mu, açsın 'Show' televizyonu var. Yani bu yeni geldi, yeni bir demokrasi, yok bunlar. Demokrasi farklı bir şeydir. Demokrasi milletin oyunun parlamentoya tam anlamıyla yansıdığı rejimin adıdır" dedi.

Demokrasinin, siyasetin eleştiriye tahammül etme rejimi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Demokrasi kin gütmez, demokrasi nefret gütmez, demokrasi herkesin düşüncelerini özgürce ifade ettiği rejimin adıdır. Demokrasi budur. Demokrasi inançlarla uğraşmaz, inanca saygı gösterir. Demokrasi etnik kimliklerle uğraşmaz, herkesin kimliğine saygı gösterir. Demokrasi budur" şeklinde konuştu. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.