Piramit Haber

1 fincan sıcak su yeterli!

Sağlık

Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa Çam'ın üreteceği instantın nane-limon çayı, nane-limon kaynatma derdine son vereceği belirtildi.

 Yrd.Doç.Dr. Mustafa Çam, 'İnstant Nane Çayı, Buzlu Nane Çayı ve Mikroenkapsüle Nane Esansiyel Yağı Üretimi' projesi ile, nane çayını hazır toz içecek formuna getirecek. Yapılacak olan çalışma ile instantın, (hazır kahve formunda nane çayı), instant nane-limon çayı, buzlu nane çayı ve kapsül haline getirilmiş nane esansiyel yağı üretileceği belirtildi.

1 FİNCAN SICAK SU YETERLİ 

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çam, üretimlerinin alanında ilk olacağını anlatırken son dönemde süzme poşet çay gibi hazır içeceklerin çok tercih edilmesinin projelerine esin kaynağı olduğunu söyledi. Yrd.Doç. Dr.Çam, şöyle dedi:

"İnsanlar yoğun iş ortamında çay demleme işiyle uğraşmak istemiyor. Onun için bitki çaylarının bu şekilde kullanımının faydalı olacağını düşündük. Yani yapmanız gereken; bir fincan sıcak su ve bir çay kaşığı instant çay."

İNSTANT NANE-LİMON DAHA FAYDALI 

Halkın gribal durumlarda nane-limon çayına çok sık başvurduğunu hatırlatan Yrd.Doç.Dr. Mustafa Çam, "Geleneksel yöntemde nane-limon oldukça fazla kaynatılır, bu esnada naneye özelliğini veren esansiyel yağlar uçar gider. Buradaki amacımız; kaynatmadan kaynaklanan esansiyel yağ bileşimlerin kaybını minimum düzeyde tutmak" diye konuştu.

Nanede bulunan mentol maddesinin sinir sistemini teskin edici özelliği olduğuna dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Çam, nane çayının yoğun çalışma zamanlarında tercih edilen hazır kahvelere rakip olacağını savunurken şöyle dedi:

"Nanedeki mentol maddesi virüsleri önlemekten tutun, sinir sistemini teskin edici özelliğe dahi sahip. Dolayısıyla ürettiğimiz çayın bir özelliği de şu olacak: İnsanlar uzun çalışma saatlerinde ayık durabilmek için hazır kahveleri ya da çayı tercih ediyorlar ama bunlar bir süre sonra uyku düzenlerini bozuyor. Nane, sinir sistemini teskin etme özelliği sayesinde bu ürünlere rakip olacak; hem ayık tutacak hem uyku düzenini bozmayacak doğal bir ekstrat olacak."

Projenin bir diğer çıktısının da mikroenkapsüle esansiyel nane yağı olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Çam şunları söyledi: 

"Bu, esansiyel yağın hem raf ömrünü uzatmak hem çeşitli ortamlar içine katkısını kolaylaştırmak için yaptığımız bir çalışma. Ayrıca, esansiyel yağın kontrollü salınımını ve kaybını minimum düzeyde tutmayı da amaçlıyoruz. Çünkü esansiyel yağ durdukça kokusunu kaybetmeye başlar. Bu, kuru formda draje benzeri bir ürün olacak. Projedeki tüm ürünlerde doğal yöntem ve maddeler kullanılacak."

ÜRETİM İÇİN FİRMA DESTEĞİ BEKLENİYOR

TÜBİTAK tarafından 267 bin TL tutarında desteklenecek projeyi sürdürecek Yrd.Doç.Dr. Mustafa Çam ile birlikte 3 araştırmacı ve 3 bursiyer çalışacak. Eylül ayında imzalanacak protokol ile başlayacak çalışmalar 3 yıl sürecek. Proje sonrasında, üretim yapmayı düşünen bir firmaya ürünlerin patent hakkı satılacak.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.