Konya'da idrar yolları kapalı olduğu için idrar torbası şişen, böbreklerinde genişleme meydana gelen ve yaşamını sağlayan etrafındaki su biten anne karnındaki böbrek hastası 4 aylık bebeğe, operasyon gerçekleştirildi. Hayatta kalabilmesi için idrar torbasıyla bebeğin sıvısı etrafındaki bölgeye yerleştirilen şantla böbrekleri rahatlatılan bebek yaşatıldı.
Musa (24) ve Rukiye Akış (18), 6 ay önce evlendi. Dört ay önce çocukları olacağı haberini alan çiftin mutlulukları, bebeklerinin böbrek hastası olduğunu öğrenmeleriyle yarım kaldı.
Anne karnında müdahale edilmezse bebeklerinin yaşamını yitirebileceğini öğrenen Akış çifti, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar'a başvurdu.
Acar, yapılan kontrollerde bebeğe anne karnındayken müdahale kararı aldı. Bebek küçük olduğu için oldukça riskli olan böbrek ameliyatı, Acar ve ekibi tarafından başarıyla gerçekleştirildi.
Ameliyat çok az sayıda ülkede yapılıyor
Hayati operasyonla ilgili bilgi veren Acar, bebeğin idrar torbasında aşırı şişlik, etrafında suyunun olmaması, buna bağlı olarak böbreklerinde aşırı genişleme olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Bebeğin böbrek hastası olduğunu belirten Acar, bu tür durumlarda genellikle hamileliğin sonlandırıldığını, çok nadiren anne karnında ameliyat yapıldığını dile getirdi.
ABD'de ve bazı Avrupa ülkelerinde ameliyatın yapılabildiğini, kendilerinin de 4,5 yıldır operasyonu gerçekleştirdiklerini vurgulayan Acar, ameliyatı en çok yapan merkezlerden biri olduklarını aktardı.
Sadece 400 gram ağırlığında, 20 santimetre boyundaydı
"Ameliyatın özelliği; önce anne karnına giriyorsunuz. Annenin cilt altı karın boşluğundan rahime giriyorsunuz. Rahimden sonra çocuğun idrar torbasının olduğu bölgeye girilip, idrar torbasıyla çocuğun sıvısı etrafındaki bölgeye şant yerleştiriliyor. Bu şekilde idrar torbasından dışarıya geçemeyen sıvı, rahim etrafındaki sıvıyla yoğunlaştırılıyor, böbrekler bu şekilde rahatlatılıyor" diyen Acar, şöyle devam etti:
"Alerji yapmayan 5-6 santimetre uzunluğunda, 1 milimetre genişliğinde malzeme kullanıldı. Bu, annenin dokularına ve çocuğa takılmayacak şekilde direkt olarak idrar torbasına yerleştiriliyor. Hastaların yarısından çoğunda iyi netice alınıyor. Anne karnında ameliyat olduğu için zorluğu olan bir operasyondu. Bebek çok küçük olduğu için ameliyat zordu. İdrar yolları kapalı olduğundan, idrar torbası ve böbrekler su topluyordu.
Zaten bu tür hastaların özelliği; tedavi edilmezse bir süre sonra böbrek yetmezliğine gidiyor, ya anne karnında kaybediliyor ya da böbrek yetmezliğiyle doğuyor. Sonuçta bu hastaların doğduğu zaman da tedavilerine devam edilmeli, kapalı idrar yolları açılmalıdır. Bunlar risk grubuna giren hastalar. Bebek 350-400 gram ağırlığında, boyu 20 santimetre civarındaydı. Bu kadar küçük hastaya başarılı bir operasyon gerçekleştirdik."
Akış çifti ise çocuklarının rahatsızlığını öğrendiklerinde çok üzüldüklerini, operasyon sonrası bebeklerini sağlıklı şekilde kucaklarına almayı ümit ettiklerini kaydetti.