Ayvanın faydalarını uzmanlar şöyle sıraladı:
Felç: Ayva, güçlü antioksidanlardan polifenolik bileşikler içerir.Bu bileşikler serbest radikallerle savaşıp, yaşlanma sürecini yavaşlatırlar. Aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklara ve felç riskine karşı koruma sağlar.
Hepatit: Yapılan bir Japon çalışmasında ayva kabuğundaki anti-viral maddelerin Hepatit A, B ve C'ye neden olan organizmaların büyümesini engellediği sanılmıştır.
Kanser: Ayvanın etli kısmını oluşturan astrenjan (sindirim kanalı yoluyla meydana gelen zehirlenmelerde mukozayı büzüştürmek amacıyla kullanılan maddeler) bileşikler tanenler olarak bilinir. Bu tanenler kalın bağırsakta kansere neden olan kimyasalları bağlarlar, kanserlere ve bağırsak hastalığına karşı korurlar.
Gribal enfeksiyonlar: Ayva anti-viral (virüslere karşı) özelliklere sahiptir, antiseptik (mikropkıran) tir. Soğuk algınlığına karşı koruma sağlar.
Kalp-damar hastalıkları: Ayva yüksek seviyede çözünür lif olan pektin ile kötü kolesterolü düşürür.
KİLO KAYBI:
Ayva yüksek lif içeriğinden ötürü kilo kaybına fayda sağlar.
İdrar söktürücü bir özelliği olduğundan ayva vücutta sıvı birikimini de ortadan kaldırır.
ÇOCUKLARA YEDİRİN
Ayva, çocuklarda sağlığı korur, büyüme ve gelişmeyi hızlandırır. Birçok hastalığa şifa olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır. Cildi ve tırnakları zinde, parlak ve daha sağlıklı hale getirir.
ACİL GRİP TEDAVİSİ
Grip ve nezlede iyileşmeyi hızlandırır. Ayva ya da ayva suyu ishalin geçmesi için de çok faydalıdır. Meyvesi veya meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelmektedir. Vücudun gücünü artırarak, zinde tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur. Kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğinden korur. Ayva hoşafı ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır. Tereyağında pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite iyi gelmektedir.
ÇİÇEĞİ VE KABUKLARI
Ayva çiçeği kaynatılıp içildiğinde annelerin sütünü artırır, kalbi güçlendirir ve baş ağrısına iyi gelir. Ayva kabuklarının kaynatılıp içilmesi, idrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırır. Ağızdaki yaralar, boğazdaki şişlik ve ağrı için ayvanın kendisi ya da yapraklarının kaynatılıp suyu ile gargara yapılabilir. Dudak çatlamalarını önlemek ya da iyileştirmek için de ayva çekirdeklerinin kaynatılıp dudakların bu suyla yıkanması gerekiyor. Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştirir ve uykusuzluğa iyi gelir. Şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları tarafından da yenilebilen bir meyve olan ayva; hem meyvesi, hem yaprağı, çiçek hatta tohumları ile son derece faydalıdır.