B12 Vitamini Nedir? B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sisteminin düzgün çalışmasında görev alır. Bu yüzden beyin fonksiyonlarının doğru çalışmasında hayati öneme sahiptir.
B12 vitamini bazı özellikleri itibariyle diğer B vitaminlerinden ayrılır. B12 vitamini bir metal iyonu içerir. İçeriğindeki kobalt elementi nedeniyle diğer adı kobalamindir. Diğer B grubu vitaminleri fazla alındığında idrarla dışarı atılır. Ama B12 vitamini vücutta, karaciğerde depo edilir.
B12 Vitamini Fazlalığı Belirtileri B12 vitamini diğer vitaminlerin aksine fazlalığı durumunda toksik etki göstermez. Yüksek miktarda tüketmek genelde yan etkilere neden olmaz.
Nadiren yan etkiler oluşabilir ama bunlar da B12 fazlalığını tespit etmek için yeterli değildir:
Vücudun farklı yerlerinde kaşınma Kalbin düzgün çalışmaması Sersemlik Baş ağrısıB12 fazlalığı genelde canlılık, iyi hafıza, iyi odaklanma gibi yapıcı etkiler yapar.
Kanser Riskini Artırması Danimarka’da yapılan bir araştırmaya göre B12 fazlalığı kanser riskini artıran bir faktör. Sebebi ise B12 vitamininin hücre bölünmesinde görev alırken sağlıklı hücrelerin yanında kanserli hücrelere de yardım etmesi. Böylece kanserli hücrelerin vücutta çoğalmasını tetiklemekte.
B12 Vitamini Fazlalığı Nedenleri
Hayvansal Ürünleri Çok Tüketme B12 vitamini hayvansal ürünlerde bolca bulunur. Bunları çok tüketen insanlarda B12 fazlalığı ortaya çıkabilir. B12 fazlalığı olan insanların büyük çoğunluğunda aynı zamanda obezite vardır. Ayrıca vitamin takviyeleri de B12 vitamini yüksekliğine neden olabilir.
Hastalıklar B12 vitamini yüksekliği nadiren başka bir hastalığın belirtisidir.
B12 vitamini karaciğerde depolandığı için, karaciğerdeki bir hasar sonucu dolaşım sistemine salınan B12 vitamini kanda fazlalaşabilir. Karaciğeri etkileyen siroz ve hepatit bunlardan bazılarıdır. Ama B12 fazlalığı tek başına bu hastalıkların teşhisi için dikkate alınmaz.
Ayrıca böbrek yetmezliği, hipereozinofilik sendrom ve bazı lösemi türlerinde kanda B12 miktarı artabilir.
B12 Fazlalığı Nasıl Önlenir?
B12 fazlalığını engellemek için bitkisel gıdalara yönelmek ve vitamin takviyesi kullanımını azaltmak gerekir. Ama B12 fazlalığı başka bir hastalığın belirtisi ise zaman geçirmeden altta yatan rahatsızlığın teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi büyük önem taşır.
Kenan 5 Yıl Önce
Bende b12 ve d vitamin eksikliği var. Karaciğer ye diyorlar. Sevmiyorum yutamıyorum en iyi ciğermiş doktor yakınım tavsiye etmişti .. Teşekkürler bilgiler için.
Mercan 5 Yıl Önce
B12 yüksekliği zararı yoktur ve böbrek hastası olmayan kişiler rahat rahat kullana bilirler. Diye duydum. Bu doğru mudur?
Murat 5 Yıl Önce
Bende b12 fazlalığı var ama nedense ilaç kullanmıyorum bir ara iğne vermişti doktor.