Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) yapılan değişiklikle, osteoporoz ve kolestrol tedavisinde kullanılan ilaçlardan daha çok sayıda hasta faydalanabilecek. Ayrıca, kolesterol ilaçları için kardiyoloji, kalp-damar, endokrinoloji ve iç hastalıkları uzmanlarının dışında artık nöroloji uzmanları da rapor düzenleyebilecek.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, 4 Mayıs Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni SUT'ta halk arasında kemik erimesi olarak bilinen "Osteoporoz", kırık ya da kazadan sonra el ya da ayağın şişmesi ve kullanılamaması şeklinde tanımlanan "Sudek Atrofisi (Algonörodistrofi)" ve biçim bozucu kemik iltihabı olarak ifade edilen "Paget" hastalığında ilaç kullanım ilkelerinde değişiklik yapıldığını söyledi.
Osteoporoz ve kolesterol hastaları için yeni düzenlemenin hasta lehine önemli avantajlar getirdiğini vurgulayan Kızılay, "Önceki SUT'ta sadece T skoru -4 ve daha az olan osteoporoz hastaları ilaç alabiliyorken, yeni SUT'a göre bu değer -3,5'a düşürüldü. Böylece T skoru -3,5 ve daha az olan hastalar ilaçlarına ulaşabilecek" dedi.
Kızılay, "Statinler (antihipertansiflerle kombinasyonları dahil)" başlıklı maddede de kolesterol hastaları için yeni düzenleme yapıldığını ifade ederek, "Önceki SUT'ta LDL düzeyi 100 mg/dl olan hastalar ilaç alabiliyorken, yeni SUT'a göre bu değer 70 mg/dl'ye indirildi. Böylece, yeni düzenleme daha fazla hastanın ilaca erişimini kolaylaştırdı. LDL değerindeki 70'lik düzeltme sağlam olanlar için değil, diyabet ve kalp hastalığı için olanlarda geçerli. Normal kişiler için ilaç kullanım sınırı hala LDL 190 olarak devam ediyor" diye konuştu.
Kolestrol ilaçları için nörologlar da rapor verebilecek
"Statin dışındaki lipid düşürücü ilaçlar (fenofibrat, gemfibrozil, kolestiramin)" maddesinde de değişiklik yapıldığını dile getiren Kızılay, "Kolesterol ilaçları için önceki SUT'ta sadece kardiyoloji, kalp-damar, endokrinoloji ve iç hastalıkları uzmanları rapor düzenleyebiliyorken, yeni SUT'a göre artık nöroloji uzmanı hekimler de rapor düzenleyebilecek" diye konuştu.
Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı
Kızılay, reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı maddesinde de yeni düzenleme yapıldığını belirtti.
Eski SUT'a göre, bazı kürlü ilaçlarda 1 aylık tedavi için 1 kutu ilaç verilebildiğini ve bunun sonucunda hastanın tedavisinin yarım kalabildiğini vurgulayan Kızılay, "Yeni SUT ile bu mağduriyet sona erdi. Kür protokolü uygulanan ilaçlarda 1 küre yetecek miktarda ilacın bedeli ödenecek" bilgisini verdi.
Bazı ilaçlara erişim kolaylaştı
Bazı ilaçlara erişim kolaylaştı
Piramit Haber Piramit Haber
Sağlık
Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan düzenlemeyle, osteoporoz ve kolesterol gibi kimi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardan daha fazla sayıda kişinin faydalanabilmesi için kriterler tekrar belirlendi...
Paylaş: