Bebeklerde Balgamlı Öksürük Neden Olur? Bebeklerde balgamlı öksürük alerji, astım, grip ve bronşit, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların belirtisidir.Balgamlı öksürükler bir bakteriyel enfeksiyonun sonucu ise, bir kültür testi ile tespit edilebilir.
1) Soğuk Algınlığı Bebeklerdeki balgamlı öksürüğün nedeni genellikle soğuk algınlığıdır.Solunum yolu mikropları içeri almamak için daha fazla mukus üretmeye başlar. Mukus miktarının fazlalığı da balgam oluşturur.Bakteri ve virüs kaynaklı olabilir.Bakteriler sağlıklı bebeklerde bronşit oluşturmazlar.Soğuk algınlığı tipik olarak tehlikeli değildir ancak balgamlı öksürüğün yanında ateş de görülmesi durumunda doktora başvurulmalıdır.
2) Grip ve Bronşit Akciğere giden hava yollarının iltihaplanmasıdır. Bronşit soluk borusunda ya da trakede ve bronşlarda enfeksiyon görüldüğünde ortaya çıkar. Bronşitin en yaygın nedeni grip virüsleridir.
3) Astım Hırıltılı nefes alışverişi ve sabaha karşı yoğun olmak üzere balgamlı öksürükle beraber kendini gösterir. İki haftadan uzun süren balgamlı öksürüklerde göz önüne alınması gereken bir ihtimaldir.
4) Diğer Nedenler Ev tozları ve evcil hayvanlar (alerji) da bebeklerde balgamlı öksürüğe neden olabilir.
Bir bebeğin boğazındaki aşırı miktarda balgam veya mukus boğulma, tıkanma, öksürme ve sıklıkla yutulmaya neden olabilir.
Bebeklerde Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer? Bebeklerde balgamlı öksürüğe iyi gelen tedaviler şunlardır:
1) Hijyen Bebeğin yaşadığı yerin devamlı olarak temiz tutulmalıdır. Bebeğin temas ettiği her nesnenin (emzik, oyuncak vb.) temizliğine özen gösterilmelidir. Bebekle temas eden herkesin kişisel hijyenine dikkat etmesi gerekmektedir. Ellerin yıkanması ve sterilize edilmesi tavsiye edilir.
2) İlaç Tedavisi Hekimlerin tavsiye ettiği balgam sökücüler bebeğinizin mukus tabakasını atmasına yardımcı olur. Eğer bebek ateşleniyorsa, yine hekimlerin tavsiyesi üzerine ateş düşürücü ilaçlar da kullanılabilir. Hekim tavsiyesi olmadan kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır.
3) Nem Arttırımı Havadaki nem bir bebeğin balgamlı öksürdükle baş etmesini kolaylaştırabilir. Havaya daha fazla nem sağlamak için sıcak bir nemlendirici yerleştirilebilir. Balgamlı bir öksürüğe sıcak nem ile yumuşatılması tercih edilir. Nem oluşturmak için diğer alternatifler, ocakta birkaç saat su kaynatılması veya bebeğin kapalı bir sıcak banyoda tutulmasıdır.
4) Esanslı Yağlar Mukusun inceltilmesi ve solunumu kolaylaştırmak için çeşitli uçucu yağlar kullanılabilir. Bir doktor tarafından kişiye özel talimatlar verilmedikçe bunlar bebek tarafından alınmamalıdır. Okaliptüslü, nane veya nane yağlarını bir nemlendiriciye, duşta veya kaynar suda çalışan bir tavaya koyulursa, bebeğin teneffüs edebileceği yatıştırıcı buharlar oluşturabilir.
5) Sıvı Tüketimi Bebeğin mukus salgılarını azaltmak için su veya diğer sağlıklı sıvıları içirilmelidir. Bu sıvı alımı bebeklerde balgamlı öksürüğü rahatlatabilir.Balgamlı öksürüğün temel tedavisi çok miktarda sıvı alınmasıdır.
6) Diğer seçenekler
Bebeğe düzenli anne sütü verilmelidir. Bebeğin beşiğini dik konuma getirmek solunuma yardımcı olabilir.Bebeklerde Balgamlı Öksürüklerin Bitkisel Çözüm Yöntemi İlaç kullanmadan, bitkisel yollarla bebeklerin balgamlı öksürüklerine iyi gelecek bazı yöntemler aşağıda sıralanmıştır. 6 aylıktan küçük bebeklerde sadece anne sütü tavsiye edildiği unutulmamalıdır. Bu tedaviler kesinlikle doktorunuza danışılarak uygulanmalıdır.
Ihlamur ve Ayva Yaprağı Çayı: Ihlamur ve Ayva yaprağı beraber kaynatılarak ılık şekilde tüketilmelidir. İstenirse pekmez ile tatlandırılabilir. Çörek Otu Çayı: Çörek otu kaynatılır, süzülerek bebeğe ılık şekilde verilebilir. Elme ve Tarçın Çayı: Elma kabukları, tarçınla beraber kaynatılır, ardından süzülerek ılık olarak bebeğe verilebilir. Bebek 1 yaşından büyükse istenirse bal ile tatlandırılabilir.Dikkat: İlaç kullanımı ya da bitkisel çözümlere başvurmadan önce mutlaka hekime başvurulmalıdır.