Bel İncinmesi Belirtileri
Bel incinmesinin yol açtığı ağrı hafif de olabilir, kuvvetten düşürüp ayakta durmayı zorlaştıracak kadar şiddetli de olabilir.
Bel incinmesinin tipik belirtileri şu şekildedir:
Ağrı bölgesel kalır. Genellikle kalçaya ve bacaklara inmez. Bel bölgesi dokunmaya karşı aşırı hassaslaşabilir. Ağrı, ani sancı olarak ortaya çıkar. Kas krampları görülebilir. Kişi uzandığı zaman daha rahat hisseder, otururken veya ayakta iken ağrı artabilir. Kişinin hareket esnekliği azalmıştır.Bel İncinmesi Neden Olur?
Bel incinmesi, bel kaslarının veya bel bölgesindeki güçlü bağ dokuların zorlanması, gerilmesi ya da ufak çapta yırtılması nedeni ile görülür.
Buna yol açabilecek bazı etkenler şunlardır:
1) Yanlış Pozisyonda Ağır Kaldırmak
Belden öne doğru desteksiz olarak fazlaca eğilmek, bel kasları üzerindeki baskının artmasına neden olur. Bel kasları son derece kuvvetli olmasına rağmen, fizikteki moment (ağırlık x mesafe) kuralları gereği bu baskıya uzun süre dayanamaz. Hele bir de yerden ağır bir cisim kaldırılırken vücuda yakın tutulmazsa bel incinmesi yaşamak işten bile olmaz.
Evi süpürme vb. eğilme gerektiren işlerin sık sık bel incinmesine yol açmasının nedeni de budur. Fazla kilolu kişiler herhangi bir ağırlık kaldırmasalar bile öne doğru eğildiklerinde bel incinmesi yaşayabilir. Zayıf kişiler de uzun süre bu pozisyonda kalırsa bel incinmesi yaşar. Bazen de vücut geliştirme sporları ya da başka nedenlerle çok ağır kaldırmak, pozisyon doğru bile olsa bel incinmesine yol açabilmektedir.2) Ani Hareketler Ve Darbe
Golf oynamak, aerobik egzersiz gibi belden dönme hareketi gerektiren sporlar da bel incinmesine yol açabilmektedir. Futbol, güreş gibi temas sporlarını da bu kategoride değerlendirebiliriz.
Aşağıdakiler de bel incinmesine yol açabilir:
Düşmek Çarpışmak Bel kaslarını çalıştıran bir hareketi sürekli tekrar etmek Sandalyede kaykılmak Molasız uzun süre araç kullanmakBel İncinmesi Tedavisi
Bel kasları büyük ve kuvvetli kaslar olduğu için, bol miktarda kan dolaşımına erişmektedir. Bu sayede bel incinmesi çoğu zaman birkaç gün içinde iyileşir.
Şiddetli bel incinmelerinin tamamen iyileşmesi 3 haftayı bulabilir. Ağrı şiddetli ise kişiye yatak istirahati verilebilir. Ancak bu süre iki günü geçmemelidir, uzun süreli hareketsizlik iyileşmeyi geciktirebilir.Not: Bel incinmesi için fizik tedavi ya da ortopedi doktoruna gidebilirsiniz.
1) Buz Uygulayın
Bel incinmesinin hemen sonrasında bel bölgesine buz uygularsanız iltihaplanmanın önünde geçer, hızlı bir rahatlama yaşarsınız. Ancak buzu cildinize direk uygulayarak soğuk yakmasına neden olmayın, bir parça kumaş üzerinden uygulayın.
Masaj: Bel bölgesindeki kan dolaşımının artmasını sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırır. Bel kaslarının da gevşemesini sağlayacaktır. Sıcak Uygulama: Soğuk uygulama tedavilerinden sonra uzun vadede uygulanacak sıcak uygulama, kan dolaşımını artırarak iyileşme sürecini hızlandırır.2) İlaç Tedavisi
Ağrı Kesiciler: Acetaminophen gibi içeriği olan ilaçlar belinizden gönderilen ağrı sinyallerini kesecektir. İltihap Gidericiler: İbuprofen, naproxen gibi ilaçlar bel incinmesinin yol açtığı iltihabı giderir, bu sayede ağrıyı da azaltır. Aynı amaç için steroid haplar da önerilebilir. Kas Gevşeticiler: Kas spazmından kaynaklanan ağrıyı azaltmak için geçici bir çözüm olarak kullanılabilir.3) Deniz Makarnası (Foam Roller)
Bel incinmesi sonrasında uygulanabilecek en güvenli ve etkili egzersizlerden biri, yumuşak dolgulu deniz makarnası kullanmaktır. Deniz makarnası belinizin altına gelecek şekilde sırt üstü uzanın. Ayaklarınızdan ve dirseklerinizden destek alarak ileri geri hareket edin.