Piramit Haber

Böbrek Küçülmesi Belirtileri ve Tedavisi

Sağlık

Böbrek atrofisi de denilen böbrek küçülmesi bir böbrekte veya iki böbrekte birden görülebilir. Böbreğin boyutlarındaki küçülme genelde böbrek fonksiyonlarındaki azalmaya da işaret eder.

Böbrek Küçülmesi Belirtileri

Başlangıç aşamasındaki böbrek küçülmesi genellikle herhangi bir belirti göstermez.

Böbrek fonksiyonlarında %50’den fazla azalmaya neden olan böbrek küçülmesi aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

Sık idrara çıkma İdrar yaparken ağrı ve yanma İdrarda kan Bulantı ve kusma Yorgunluk ve besin yetersizliğinden kaynaklanan diğer sorunlar Kansızlık Bel ağrısı Ciltte kaşıntı Yüksek tansiyon Üremi: Böbrek fonksiyonlarının azalması sonucu idrardaki üre yoğunluğunun çok artması

Böbrek Küçülmesi Neden Olur?

1) Doğuştan Böbrek Displazisi

Bu hastalık ana rahmindeki bebeğin embriyo aşamasında iken böbrek dokularında yeterli miktarda kan dolaşımı olmaması nedeni ile görülür. Bu vakalarda böbrek boyutları normal bir böbreğin yarısı kadardır.

2) Böbrek Hastalıkları

Böbrek hastalıkları son aşamaya geldiklerinde kreatinin ve üre nitrojeni seviyeleri çok yükselir. Bu yüzden böbreğin fonksiyonel dokuları olan nefronlar hasar görür. Böbrek küçülmesi yaşanır. Böyle bir sonuca götürebilecek böbrek hastalıkları şunlardır:

Nefropati Diyabetik nefropati Kronik glomerülonefrit Alport hastalığı

3) Kronik Piyelonefrit

Piyelonefrit bir tür idrar yolu iltihabıdır. İdrar yolundaki tıkanma sonucu civar damar ve dokularda baskı oluşur. Hastalığın sürekliliği halinde bu baskı nefronlara zarar verir ve zamanla böbrek küçülmesi yaşanabilir.

Böbrek Küçülmesi Tedavisi

1) Kök Hücre Tedavisi

Bu tedavide böbreğin hasarlı dokuları kök hücreler ile değiştirilir. Bu sayede böbrek dokularının kendisini yenilemesi beklenir. CIK (sitokin uyarılmış vurucu) ve interlökin-12 yöntemleri klinik olarak uygulamadadır.

2) Mikro-Çin Tıbbı Ozmoterapisi

Bu tedavide ozmos cihazları ile Çin ilaçlarının böbrek dokularına sirayet etmesi sağlanır. Nispeten yeni olan bu tedavi sayesinde böbrek dokularına daha çok besin ve oksijen ulaşmakta bu sayede böbrek küçülmesinin önü alınmaktadır.

3) Özel Beslenme Programı

Protein: Böbrek küçülmesi hastası diyetindeki yüksek kaliteli protein miktarını azaltmalıdır. Yağ: Hasta kişi hayvansal yağ tüketmemelidir. Bunun yerine balık yağı ve keten yağı gibi doymuş yağ asidi içermeyen ve omega 3 içeren gıdalar tüketmelidir. Kalori: Kişi normal kilosunu koruyabilmek için yüksek kalorili beslenmelidir. Mineral Yetersizlikleri: Böbrek fonksiyonlarının bozulmasından kaynaklanan mineral yetersizlikleri giderilmelidir. Bu amaçla demir, D vitamini, fosfor ve kalsiyum destekleri gerekli olabilir. Pürin: Pürin içeren gıda tüketilmemelidir. Sodyum: Sodyum içeren gıda tüketimi kısıtlanmalıdır.

Yorumlar (2)

Meryem Kaya 4 Yıl Önce

Hicam benim sağ böbreğinde küçülme vardı bugün ultrason çektiler bitmiş dediler bu biten böbrek diyetine zarar verir mi hic düşmeyen yuksek tansiyonum var bilgi verirseniz sevinirim ameliyatlık bir durum siz konusunu dur bana

Nesrin 4 Yıl Önce

Böbreklerim son zamanlarda beni rahatsız ediyor ama çok şükür tansiyon yüksekliğim yok, göz torbası yok ama saydıklarımız başka her şey var. Benim gibi böyle sorunu olup doktora görünen varsa yazarsa buraya sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.