BOYUN FITIĞININ BELİRTİLERİ
-Ensede ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık -Enseden kol veya kollara bazen art kafaya, göğse ve sırta yayılabilen ağrı
-Kollar ve/veya ellerde uyuşma hissi
-Baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, konsantrasyon bozukluğu gibi semptomlar
-Kol ve/veya ellerde kas gücü azalması (elinden sık sık bir şeyleri düşürme, kavrama güçlüğü)
-Ağrı özellikle gece uykuda aşırı derecede artar
BOYUN FITIĞININ NEDENLERİ
Boyun fıtığının başlıca nedenleri; boyun bölgesini etkileyen travmalar (trafik kazası, kafanın çok hızlı bir şekilde ileri ya da geri hareketi, düşme…vb) ve yanlış duruştur. Bazı iş kollarının da boyun fıtığı riskini arttırdığı bilinmektedir. Örneğin sürekli matkapla çalışıyorsanız ya da motosiklet kullanıyorsanız boyun bölgesi aşırı ve düzenli titreşimlerden etkilenebilir. Ayrıca ilerleyen yaşlarda disklere yastıklama özelliğini veren sıvının bir miktar azalması neticesinde boyun fıtığı görülebilir.
BOYUN FITIĞININ TEDAVİSİ
Boyun fıtığı tedavisinde ilk olarak başvurulan yöntem, boyun kaslarını güçlendirerek omurgaya binen yükü hafifletmeye yönelik egzersizlerdir. Bu egzersizler sayesinde fıtığın ilerlemesi durdurulabilir. Fıtık nedeniyle yaşanan akut ağrıları hafifletmek için doktorunuz ağrı kesici ilaç önerebilir. İlaçla birlikte boyun kaslarını rahatlatan kas gevşetici merhemler kullanılabilir. Eğer ağrılar ilaç tedavisi ile azalmıyorsa ve boyun hareketleri kısıtlanmaya devam ediyorsa fizik tedavi seçeneği değerlendirilebilir. Fizik tedavi ile ağrıların görüldüğü bölgeler güçlendirilir ve fıtığın sinirlere yaptığı basıncın azaltılması hedeflenir.
Yukarıdaki tedavi yöntemleriyle, belirtileri kontrol altına alınamayan boyun fıtığı için ameliyat seçeneği gündeme gelebilir. Uzmanlar boyun fıtığı ameliyatını en son başvurulacak seçenek olarak görmektedir ve mümkün olduğunca cerrahi müdahale dışındaki yöntemlerden sonuç alma yoluna gitmektedir
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Boyun fıtığı belirtileri ve fıtığın ilerleyişi yaşam tarzının düzenlenmesi ve boyun bölgesini güçlendiren egzersizle önemli ölçüde kontrol altına alınabilir.
-Bilgisayar başında otururken duruşunuzu kontrol edin
-Yürürken dik yürüyün, başınızı öne eğmeyin ve boynunuza yük bindirmeyin
-Boyun bölgesini zorlayan ve başın sürekli hareket halinde olduğu sporlardan uzak durun
-Düzenli egzersiz yapın. Uzmanlar yüzme, yürüyüş gibi egzersizleri öneriyor
-Boyun kaslarını güçlendirmek için egzersiz yapın