1- Pastörize olmamış besinleri yemeyin
Pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirde bulunabilen "Listeria" adlı mikroorganizma erken doğum, gebelik kaybı ya da düşük ağırlıklı bebek sahibi olmaya neden olabiliyor.
2 - Siyah çay, kahve gazlı-kolalı içecekler
Fazla siyah çay tüketimi annede kansızlığa ve demir eksikliğine; yoğun kahve tüketimi annede çarpıntı, düşük ve erken doğuma; hazır meyve suları ve gazlı içecekler ise fazla glikoz alımına ve mide şikayetlerine neden olabiliyor.
3 - Akne ilacı ve anti aging krem sürmeyin
Akne ilaçlarında ve anti-aging kremlerde bulunabilen retinoidler, A vitamini türevleridir ve gebelikte teratojenik etkisi kanıtlanmış, embriyo gelişimi için toksik etkileri olan kimyasallar. Hamilelik öncesi ve sırasında yüksek doz A vitamini içeren bu ürünleri kullananlarda sağlıksız bebek doğumu riski ortaya çıkıyor..
4 - Saçınızı boyamayın
Saç boyaları, amonyak ve çeşitli kimyasallar içerdiğinden, saç derisine nüfus etmeleri sonucu embriyo üzerine toksik etkilerde bulunabiliyor. Gebeliğin ilk 3 ayından sonra anne adaylarına saçları için organik saç boyası ya da doğal bir bileşen olan kınayı tercih etmeleri tavsiye ediliyor.
5 - Çiğ et, şarküteri ürünleri ve çiğ deniz mahsullerini tercih etmeyin
Sucuk, salam, sosis gibi ürünler ile çiğ ette "Toksoplazma gondii" adında bir parazit bulunabiliyor ve bu parazit hamileye bulaştığında tekrarlayan düşükler, bebeklerde sağırlık, görme bozuklukları, sinir sistemi hastalıkları, ateş, sarılık gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bu sebeple gebelerin eti ve şarküteri ürünlerini çok iyi pişirmeleri gerekiyor. Çiğ deniz ürünleri besin zehirlenmelerine neden olabiliyor.
6 - Sigara kullanmayın
Sigara hamilelikte erken doğuma, anne karnında bebek ölümüne, düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna neden olabiliyor.
7 - Doktora danışmadan ilaç almayın
Hamileliğin ilk 3 ayında kullanılan bazı ilaçlar düşüğe ve bebekte anormalliklere neden olabiliyor.
8 - Bilgisayar, cep telefonu, mikrodalga fırın
Bu cihazların yaydığı radyasyon ve manyetik etki üzerine kanıtlanmış veri olmasa da bu cihazlarla çok az etkileşimde bulunmalı.
9 - Böcek ilacı, amonyak içeren temizleyiciler ve çamaşır suyu
Uçucu toksinler gebelerden uzakta tutulması gereken maddeler arasında . Bu kimyasallarla temas etmek veya solumak anne ve bebek hayatını ciddi anlamda tehlikeye atabiliyor.
10 - Dedektör, röntgen ve tomografi cihazları
Bu cihazlar, X-Ray ışını ile çalıştıklarından tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Çok gerekli tıbbi durumlarda gebelere tıbbi tetkik amacıyla ultrasonografi ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme tercih ediliyor .