Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’nin sigarayla savaştaki başarısını dünyaya örnek gösterdi. Türkiye toplam 28 ülkeye sigarayla mücadele deneyimini aktaracak.
Türkiye’nin sigarayla mücadelede gösterdiği başarı dünyanın dikkatini çekti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye’yi diğer ülkelere örnek gösterdi. Türkiye, sağlık ve ekonomi bakanlıkları, Yeşilay’ın da katkılarıyla sigarayla nasıl savaştığını DSÖ aracılığıyla 28 ülkeye anlatacak. Sigara kullanımını kontrol altına alma ve bıraktırmada başarılı hikayeler barındıran bir ülke olan Türkiye deneyimlerini isteyen ülkelerle paylaşacak. Ayrıca isteyen ülkeden gelen gönüllülere staj imkanı da sunulacak.
DSÖ, sigarayla savaş konusunda başvuru yapan 194 ülkeye ilişkin raporları her iki yılda bir yayınlanıyor. 10 Temmuz 2013 tarihinde Panama’da yapılan toplantıda yayınlanan 4. raporda, Türkiye yaptığı mücadele ile referans ülke seçilerek diğer ülke delegasyonlarına örnek gösterildi. Türkiye’yi 2010 yılından beri Azerbaycan, Arnavutluk, Bangladeş, İran, Kosova, Macaristan, Mısır, Tayland ve Ukrayna gibi birçok ülkeden komiteler ziyaret etti. Türk uzmanlar bu komitelere sigarayla mücadele deneyimini aktardı.
10 yılda 10 milyon kişi bıraktı
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin 2012 yılına ait Avrupa Sağlık Raporu’na göre Türkiye’de son 10 yılda sigara içenlerin oranı yüzde 17 azaldı. 2000 yılında Türkiye’de sigara içenlerin sayısı yaklaşık 28 milyon iken bu rakam 2010 yılında 18 milyona geriledi.
Bırakanların niye kilo aldığı anlaşıldı
İSVİÇRE’NİN Zürih Üniversitesi’nden bilim insanları, sigara içen, içmeyen ve yeni bırakmış deneklerden aldıkları dışkı örneklerini inceledi. Sigara içen ve içmeyen deneklerde bir şey çıkmadı. Sigarayı bırakanlarda bağırsakta, şişmanlığa yol açan bakterilerin çoğaldığı tespit edildi. Uzmanlar şimdi “Proteobacteria” ve “Bacteroidates” olarak adlandırılan bu bakterilerin sigarayı bıraktıktan sonra ne kadar etkili olduğunu araştırıyor