Bu benler kahverengi, siyah veya mavi renkte olabileceği gibi birden fazla renk karışımı da olabilir. Ciltten kabarık, veya ciltle aynı düzeyde benler olabilir. Vücuttaki benlerin cerrahi olarak çıkarılması için belli bazı kriterlerin olması gerekmektedir.
Benlerin cerrahi olarak çıkarılması için gerekli kriterler şunlardır:
Çap: 5 mm den büyük olanlar
Renk: Siyah, kahve-siyah birden fazla renk içerenler
Sınır: Çevresi düzensiz, belirsiz, silik olanlar
Kanama: Üzerinde yara açılan, kanamaya meyilli benler
Kızarıklık: Etrafı kızaran benler
Tahriş: Sıkça tahriş olan (saç içinde, elbise askısı, gömlek yakası bölgesinde) benler.
Koyu renkli benler düşük oranlarda da olsa kansere dönüşme riski taşırlar.
Esas önemli olan problem benlerin deri kanserine dönüşüm olasılığının tam olarak bilinememesi ve kansere dönüştüklerinde bu durumun kolaylıkla fark edilememesidir. Hastada riskli görülen benler yukarıdaki kriterler göz önünde bulundurularak ve klinik tecrübeye göre sınıflandırılarak şüpheli olanlar cerrahi olarak alınmaktadır. Bunlar daha sonra patolojik incelemeye gönderilmektedir.
Toplumsal olarak benler konusunda yapılan yanlışların başında benlerin cerrahi olarak çıkarılmasının kansere neden olacağı gelmektedir. Bu sık yapılan ve insan hayatını tehlikeye sokan en büyük yanlışlardan birisidir.
Bilimsel olarak cerrahi uygulamaların kansere neden olması kesinlikle mümkün değildir. Benleri fazla olanlar, güneşe çok sık maruz kalanlar açık tenli olanlar belli aralıklarla doktor kontrolüne (Plastik Cerrahi veya Dermatoloji Uzmanı)gitmelidir.
Doktor kontrolü sonrasında endikasyonu olan benlerin cerrahi olarak çıkartılması gerekmektedir. Atmosferdeki ozon tabakası incelmesi ve çevre koşullarının bozulması (kanserojen atıklar ve maddelerin artışı) deri kanserlerinin görülme sıklığını oldukça arttırmıştır.