Küçük olmalarına rağmen ay çekirdeği yoğun bir vitamin, mineral ve esansiyel yağ kaynağıdır. Mükemmel bir atıştırmalık olmasının yanı sıra ay çekirdeği sağlık üzerinde inanılmaz faydalara sahiptir. İşte, ay çekirdeği tüketenlerin elde edeceği en önemli beş sağlık faydası…
Ay çekirdeği, kalp damar sağlığını güçlendiren iki besin bileşeni içermektedir: E vitamini ve folat.
Bir su bardağının dörtte biri miktarında ay çekirdeği günlük E vitamini ihtiyacımızın %60’ından fazlasını içerir. Bu esansiyel vitamin, önemli bir antioksidan işlevi görür ve dengeli düzeylerde bulunan E vitamini kalp damar hastalıklarından dolayı erken ölüm riskini toplamda daha fazla düşürülmesiyle bağlantılı bulunmuştur. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Baha Aydoğ, E vitamininin, beyin sağlığını ve hücre zarlarını kızarıklık ve şişmeye karşı korumak için serbest radikallerin temizlenmesine yardımcı olduğunu belirtiyor.
2. Sağlıklı kolesterolü destekler
Ayçiçeği, yüksek düzeyde fitosterol içermektedir. Bu fitosteroller kolesterole benzer fiziksel özelliklere sahiptir; araştırmalar ay çekirdeğinin sağlıklı kolesterol düzeylerini desteklediğini pek çok kez göstermiştir.
3. Magnezyum alımı sağlar
Magnezyum eksikliği, kalp damar, sinir ve bağışıklık sistemlerini etkileyen çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bir su bardağının dörtte biri miktarında ay çekirdeği, günlük tavsiye edilen magnezyum değerinin %25’inden daha fazlasını temin eder. Bu da beyniniz, kalbiniz, kaslarınız ve daha fazlası için koruma sağlar. Türkiye’de 65 yaş üzeri nüfusun %8’ine tekabül eden tahmini 400 bin kişinin Alzheimer hastalığına yakalandığı hesaplanmaktadır. Bu rakamın 2030 itibariyle iki kat ve 2050 itibariyle ise üç kattan daha fazla artacağı tahmin edilmektedir.
4. Depresyona iyi gelir
5. Kızarıklık ve şişkinliği azaltır
Ay çekirdeği esansiyel bir besin olan selenyum içerir. Çalışmalar, selenyumun antioksidan fonksiyonunda rol oynadığını ve vücuttaki kızarıklık ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olduğunu gösterir. Ay çekirdeği aynı zamanda tiroit hormonunun metabolizmasında kritik bir role sahip olduğu yakın zamanda tespit edilmiştir. Selenyumun hasar gören hücrelerin DNA onarımını uyarma yeteneğine sahip olduğu da belirlenmiştir.