Yumurta, kaliteli proteinin yanı sıra içeriğinde birçok vitamin ve mineral barındırmaktadır. Kansızlığa iyi gelen demir, deri problemlerinde oldukça etkili olan A vitamini, fizyolojik olarak gelişmede etkili olan çinko ve kemiklerin gelişiminde etkili olan kalsiyum gibi birçok vitamin içermektedir.
Ancak yumurtanın içeriğinde yer alan bu vitaminlerden faydalanmak için doğru pişirilmesi oldukça önemlidir. Doğru pişirildiğinde, en az anne sütü kadar etkili olan yumurtayı nasıl pişirmek gerektiğini sizlere açıklayalım...
Uzmanlara göre yumurta, çılbır ve peynirli omlet şeklinde tüketildiğinde sağlığımız açısından uygun olduğu belirlenmiştir.
Ancak uzmanlara göre, yumurta haşlanarak yenildiğinde rafadan olmasına dikkat edilmelidir. Haşlanmış yumurtadan sağlığınız açısından en iyi şekilde faydalanabileceğiniz yöntem rafadan yumurta ve kayısı kıvamında yapılan yumurtadır.
Araştırmalara göre, çok katı olarak haşlanmış ve sarısının (gri ve yeşil renk aldığı ) yumurta, doğal olmaktan çıkıp kanserojen hale dönerek oldukça sağlıksız bir hal aldığı söylenmektedir.
Bu sebeple, yazımızdan da anlaşılacağı gibi yumurtayı az haşlanmış olarak tüketmekte fayda var.
Haşlanmış Yumurtanın Faydaları
Haşlanmış yumurtanın faydaları, zengin bir protein kaynağı olan yumurtanın içinde folik asit, demir, çinko ve fosfor bulunur. Yumurta vücudun temel ihtiyacı olan aminoasitleri de içerisinde barındırır. Ayrıca A, D, B1, B2, B6, B12, E ve K vitaminlerini içerir. Tek bir yumurtanın içerisinde beş altı gram ham protein bulunmaktadır. Protein bakımından zengin olan besinler arasında en uygun fiyatlı olanıdır. Hazır yiyeceklere nazaran çok daha uzun süre tokluk sağlar. Uzmanlar özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların protein ihtiyaçlarının karşılanmasında haşlanmış yumurtanın tüketilmesini tavsiye etmektedir.
-Haşlanmış Yumurtanın Faydaları
-Çok zengin bir protein kaynağıdır.
-Vücut geliştirmede birinci sırada tüketilmesi gereken besinlerdendir.
-Yumurtanın sarısındaki A vitamini gözlerin çok daha iyi görmesini sağlar.
-Kemik gelişimine yardımcı olur.
-Sağlıklı dişlere sahip olmamızı sağlar.
-Vücudumuzun enfeksiyonlara karşı direnç göstermesine yardımcı olur.
-Yumurta sarısındaki D vitamini özellikle çocuklarda kemik bozukluğunu önler ve kemiklerin daha sağlıklı gelişmesini sağlar.
-E vitamini bakımından oldukça zengindir ve böylelikle vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur.
-B grubu vitaminleri katkısıyla besin öğelerini enerjiye çevirir.
-Deri sağlığı açısından önemlidir.
-Kan yapımı için gerekli olan demiri içerir.
-Büyüme, gelişme ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Özellikle hamile bayanlara günlük on taneye kadar rafadan pişmiş yumurta önerilir.
-Yumurta protein bakımından zengin olduğundan sebzelerle birlikte tüketildiğinde sağlık açısından yararlı olur.