Piramit Haber

Depresyon ve B12 Eksikliği

Sağlık

Eğer dengeli beslenmiyorsanız, yeteri kadar B12 vitamini almıyor olabilirsiniz. Vejeteryan bir diyetle besleniyorsanız ya da bir sindirim bozukluğuna sahipseniz, vücudunuzun B12 vitamini ihtiyacı karşılanmıyor olabilir. Birçok araştırma gösteriyor ki, B12 eksikliği depresyon veya diğer mental sağlık problemlerinin riskini önemli ölçüde artırıyor. Ama bu kötü gidişi B12 alımıyla durdurabilirsiniz.

B12 Vitamini Eksikliği ve Depresyon İlişkisini Kanıtlayan Araştırmalar 2003’te Finlandiya’da 115 majör depresyon hastası baz alınarak gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, B12 ile depresyon arasında bağlantı bulunmuş. Kandaki B12 vitamini düzeyi yüksek hastalar tedaviye daha fazla cevap vermişler. B12 seviyeleri düşük hastalarda ise tedavi süreci çok daha uzun sürmüş.

The American Journal of Psychiatry” dergisinde 2000 yılında yayımlanan bir araştırmada yaşlı ve özürlü kadınlar baz alınmış. Bu kadınlar eğer B12 eksikliğinden muzdariplerse, majör depresyona yakalanma ihtimalleri iki katına çıkıyormuş.

Oregan State Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada ise, depresyon için hastaneye başvuran kişilerin %30’unda B12 eksikliği görülmüş.

Potansiyel Sebepleri Bilim adamları B vitaminleri ve ruh hâli arasındaki ilişkiyi çizmeyi başardılar. “Psychology Today” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, B vitaminler kan ve sinir hücrelerinin devamlılığında hayati öneme sahipler. Beyindeki biyokimyasal fonksiyonların gerçekleşmesi ve bazı nörotransmiterlerin (nöronlar arasında iletişimi sağlayan kimyasallar) düzgün çalışması için de B vitaminlerine ihtiyaç var. B vitaminlerinden etkilen nörotransmiterlerden biri dopamin. Bu madde vücudun hazzı, memnuniyeti hissetmesini sağlıyor. Dopaminin yokluğunda eskiden zevk alınan şeyler artık tat vermemeye başlıyor.

Finlandiya’da yapılan araştırmayı gerçekleştirilen bilim adamları, B12 eksikliğinin kanda homosistein adlı bir aminoasit oluşumuna neden olduğunu tespit etmişler. Bu aminoasidin depresyona neden olduğu veya depresyonu daha da kötüleştirdiği çok defalar ispatlanmış.

B12 Vitamini Kaynakları Diyetinize kırmızı et, balık, beyaz et ve yumurta ekleyerek B12 vitamini ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Çoğu insan günde en az 2.4 mcg B12 vitamini almalıdır. Gençlerde bu sınır biraz daha yukarıya çıkmaktadır. Eğer vejeteryansanız, bitkisel kaynaklardan B12 ihtiyacınızı karşılamanız pek mümkün değil. Bu noktada vitamin takviyelerine yönelebilirsiniz.

B12 Takviyeleri Eğer diyetle B12 ihtiyacınızı karşılayamıyorsanız veya vücudunuz aldığınız B12 vitamininin emiliminde sorun yaşıyorsa, bir adım ileri gidip B12 takviyelerini almayı düşünmelisiniz. Örneğin, eğer 50 yaşın üzerindeyseniz, emilimde bazı sıkıntılar yaşıyor olabilirsiniz. Ama, takviyelere geçmeden önce doktorunuza danışın, çünkü takviyeler başka sağlık sorunlarına olumsuz etki yapabilir. Depresyon belirtilerini tedavi etmeden önce de, doktorunuzla temasa geçip, B12 eksikliğini çözmeye çalışmanız önemli. Böylece antidepresan almadan depresyondan kurtulmanız mümkün.

iLGİLİ MAKALE: B12 Eksikliği Belirtileri ve Nedenleri iLGİLİ MAKALE: B12 Fazlalığı Ne Anlama Gelir? iLGİLİ MAKALE: Vitamin Eksikliğinin Az Bilinen Belirtileri iLGİLİ MAKALE: Hamilelikte B12 Eksikliğine Dikkat!
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.