Sarıhumma tehlikesine karşı geçen hafta acil durum ilan eden Minas Gerais eyaleti hükümetinin yaptığı açıklamaya göre, bölgede görülen şüpheli 47 ölümden en az 7’sinin sarıhummadan kaynaklandığı kesinleşti.
Eyalette, şu ana kadar hastalıkla ilgili ölümler “muhtemel sarıhumma vakası” olarak değerlendirilirken, son yapılan açıklamayla sarıhummaya bağlı ölümler teyit edilmiş oldu.
Geçen hafta hastalığın görüldüğü 152 yerleşim biriminde acil durum ilan eden Minas Gerais hükümeti, Sağlık Bakanlığından ilave olarak 2 milyon doz aşı gönderilmesini istedi.
Genellikle sıcak ülkelerde görülen, bir cins sivrisinek aracılığıyla bulaşan sarıhumma, grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar varan semptomlar gösterebiliyor. Aşıyla korunmanın mümkün olduğu hastalık, ölümlere yol açabiliyor.
DSN – Sarı Humma nedir?
Sarı humma enfekte sivrisineklerle (Aedes aegypti türü) bulaşan akut viral hemorajik bir hastalıktır. Adındaki sarı sözcüğü bazı hastaları etkileyen “sarılık” tablosundan gelir. Ciddi etkilenmiş tedavisiz olguların %50 kadarında hastalık ölümle sonuçlanır. Sarı humma için herhangi bir tedavi yoktur. En etkili korunma yolu aşıdır. Sarı Humma ülkemizde “ihbarı zorunlu” bir hastalıktır (
DSN – Sarı humma belirtileri nelerdir?
Hastalık, akut başlangıçlı yüksek ateş ve takip eden iki hafta içinde gelişen sarılık ile karakterizedir. Hemorajik manifestasyonlar ve renal yetmezlik gelişebilir. Virüsün inkübasyon süresi 3 ile 6 gün arasındadır. Takiben bir veya iki fazlı bir enfeksiyon tablosu geliir. İlk faz (akut) ateş, kas ağrısı, sırt ağrısı, baş ağrısı, üşüme, titreme, iştahsızlık, bulantı veya kusma şikayetleri ile ortaya çıkar. Hastaların çoğu düzelir ve belirtiler 3-4 gün içinde kaybolur. Fakat hastaların %15‟i bu iyileşmeden sonraki 24 saat içinde ikinci ve daha toksik bir faza girerler. Yüksek ateş yeniden başlar ve birçok sistem etkilenir. Hastada hızla sarılık, karın ağrısı ve kusma gelişir. Ağız, burun, göz ve midede kanamalar olabilir. Böbrek yetmezliği görülebilmektedir. Toksik faza giren hastaların yaklaşık yarısı 10-14 gün içinde ölmekte ve geri kalanı da belirgin bir organ hasarı olmaksızın iyileşmektedir. Hastalık, şiddetli sıtma, Dengue hemorajik ateşi, leptospiroz, fulminan viral hepatitler, diğer hemorajik ateşler ve zehirlenmelerle karışabilmektedir. Tedavisi genellikle semptomatiktir. Aşılama, sarı hummaya karşı en önemli koruyucu önlemdir. Seyahat edilecek bölgeye gitmeden iki hafta önce bu kişilere sarı humma aşısı uygulanmalıdır