Tüketilen besinlerin doymuş yağ içeriği açısından zengin olması da kalp hastalığı riskini artırıyor. Dengeli beslenmek hem kalp sağlığını koruyor hem de kişiyi diğer hastalıklardan uzak tutuyor.
Düzenli ve dengeli beslenme
Kalp sağlığını korumak için düzenli ve dengeli bir beslenme programı uygulamak, özellikle kış aylarında çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenmek için 4 ana grup besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. C vitamininden zengin gıdalara yer vermek vücut direncinin etkilenmemesi açısından önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, biber, portakal ve kiviyi bolca tüketmek günlük C vitamini ihtiyacını karşılamada etkili olacaktır. Ayrıca bağırsak florasındaki süreç de beden sağlığı için çok önemlidir. Bu yüzden beslenme programında probiyotik tüketimine yer verilmelidir. Yoğurt, kefir, ayran gibi besinler tüketildiği zaman probiyotikten zengin beslenme sağlanmaktadır.
Yağ seçimi önemli
Besinlerin içerdiği yağ dışında yemekleri pişirirken kullanılan yağ tercihleri de kalp sağlığı açısından çok önemlidir. Tüm yemekler zeytinyağı ile pişirilmeli ama faydalı olduğu düşünülerek aşırı miktarda tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Beslenme programında tahıl grubu olmazsa olmazlardandır. Özellikle tam tahıl grubunun tüketilmesi çok önemlidir. Beyaz ekmek yerine, tam tahıl içeren koyu renk ekmekler tercih edilmelidir. Pilav, pirinç yerine bulgurdan yapılmalıdır. Beslenme programında yulaf, çavdar, arpa gibi besin grupları ve kurubaklagil gibi tahıl grupları eksik edilmemelidir. Bu besinler, yüksek mineral, vitamin ve posa içerdiği için kalp sağlığını olumlu şekilde etkilemektedir.
Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin
Besinlerin mevsimine göre tüketilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirir, günlük vitamin ve minerallerin alınmasını sağlar. Mevsim dışında tüketilen meyve ve sebzelerde ekstra hormon ve kimyasal ürünlere maruz kalınabilmektedir. Eğer mevsiminde olmayan bir gıdayı tüketilecekse, dondurma yöntemi kullanılabilir. Örneğin domatesler mutfak robotundan geçirilerek konserve yapılabilir. Yaz mevsimindeki meyveler dondurularak, kışın da tüketilebilir. Aynı şekilde fasulye, kabak, patlıcan gibi sebzeler de dondurucuya konularak kış yemeklerinde kullanılabilir.
Kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler:
- Çok yağlı et tüketmeyin ve kırmızı et tüketiminin haftada ikiden fazla olmamasına özen gösterin
- Daha çok beyaz et ağırlıklı bir beslenme programı tercih edin
- Omega 3 içerdiği için kolestrol seviyesini olumlu etkileyen balık tüketin
- Süt ve süt grubuna günlük beslenmede yer verin, az yağlı ürünler tercih edin
- Yüksek posa içeren sebze ve meyveye beslenme programında mutlaka yer verin
- Omega 3, omega 6 ve E vitamini açısından zengin olan ceviz, fındık ve badem aşırıya kaçılmadan, kavrulmamış ve tuzsuz olarak tüketin.
- İçerdiği yağ asitlerinden dolayı avokado ve likopen içerdiği için domatese beslenme programında yer verin
- Turuncu ve sarı renk besin grupları gibi A vitamini içeren sebze ve meyve tüketin