Kabanga, "Salgının yayılmaması için her türlü önlemi almış bulunuyoruz" dedi.
BM'ye ait bir radyo kanalında yayınlanan haberde, ülkede son dört hafta içinde 75 kişinin "kökeninin ne olduğu bilinmeyen" kanamalı, ateşli bir hastalık sonucu öldüğü belirtilmişti.
Söz konusu haber, Kabanga'nın basın mensuplarına, ateş, ishal ve kusma belirtileri gösteren bir hastalık sonucu 13 kişinin öldüğü yönünde yaptığı açıklamadan bir gün sonra gelmişti.
EBOLA VİRÜSÜ
Tehlikeli bir şekilde yayıldığı belirtilen Ebola salgını nedeniyle ölenlerin sayısı giderek artıyor. Peki Ebola nedir tedavisi var mıdır?
EBOLA NEDİR?
Ebola virüsü, insanlarda ve insan dışı primatlarda viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir.
Tanımlanabilen üç Ebola virüsü vardır.
1.) Ebola Sudan
2.)Ebola Reston
3.)Ebola Fildişi Kıyısı
Çok tehlikeli bir virüstür. İshal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden olur. Bulaşıcıdır. Kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür. Ebola virüsü, ipliksi yapıda, yaklaşık 80 nm boyundadır. Genetik materyali RNA'dan oluşur.
Virüs, ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo'daki salgınlarda tespit edildi ve adını Kongo'daki bir nehirden aldı.
Virüsün doğal kaynağının Afrika'daki meyve yarasaları olduğu düşünülüyor. Virüslerin varlığı bu yarasaların coğrafi dağılımıyla örtüşüyor.
EBOLA BELİRTİLERİ
Ebola'nın nın tüm hastalardaki semptom ve bulguları aynı olmamaktadır. Bildirilen vakalar da görülen semptomların sıklığını göre aşağıdaki tabloda semptomlar belirtilmiştir.
Virüsle Enfekte olduktan sonraki birkaç gün içinde, Ebola Hastalarının Çoğunda görülen genel semptomlar, Yüksek Ateş, Baş ağrısı Kas Ağrısı, Mide Ağrısı.Güçsüzlük, Diyare olarak belirtilmiş ancak diğer semptomlara da yer verilmiştir. Bunlar, Boğazda acıma hissi, hıçkırık, raş, gözde kaşıntı ve kızarıklık, kan kusma, kanlı diyare'dir.
Virüsle Enfekte olduktan sonraki birkaç hafta içinde görülen semptomlar ise göğüs ağrısı, körlük, kanama, şok ve ölüm olarak belirtilmektedir.
EBOLA NASIL BULAŞIR
Ebola virüsü, insanlara, enfekte hayvanların organ, kan ve vücut sıvılarıyla yakın temasla bulaşıyor. Afrika'da enfekte şempanze, goril, maymun, meyve yarasası ve antiloptan bulaştığı kayıt altına alınmış durumda.
İnsandan insana geçiş, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozanın, enfekte insanların kan ve vücut sıvılarıyla direkt temasıyla meydana geliyor. Hastalık, ayrıca su gibi çevresel materyalle de bulaşabiliyor.
Sağlık çalışanları da bu hastaları takip ve tedavi ederken gereken önlemleri almazsa yakın temas sonucu virüsü kapabiliyor.
Hastalık yüksek ateş, şiddetli halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı şikayetleriyle başlıyor. Bunları bulantı, kusma, döküntü izliyor, daha sonra böbrek ve karaciğer fonksiyonları bozuluyor ve kanamalar başlıyor.
Ebolaya karşı kullanılabilir aşı ve spesifik bir tedavi yok. Ağır hastalar yoğun bakımda takip ve tedaviye ihtiyaç duyuyor.
Aşısı ve tedavisi olmadığı için, hastalığın risk faktörlerinin bilinmesi ve bireysel koruyucu önlemler, hastalığın ve ölümün azaltılmasının tek yolu.
Hastalığın başlangıç belirtileri spesifik olmadığı için erken tanı her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu sebeple sağlık çalışanlarının temel el hijyeni, solunum yolu hijyeni, koruyucu ekipman kullanımı, güvenli enjeksiyon uygulamaları ve güvenli defin gibi standart uygun korunma önlemlerini almaları çok önemli.
Hastalarla 1 metreden daha yakın temaslarda yüzü koruyucu maske, uzun kollu önlük ve eldiven giyilmesi öneriliyor.
EBOLA TEDAVİSİ
Vücuttaki sıvı kaybını azaltmak için hastalar hemen seruma bağlanıyor. Fakat şu anda hastalığı tamamen tedavi eden bir kür yok. Bilim insanları bunun için uğraşıyorlar.
EBOLA AŞISI
Amerikalı bilim insanları, bugüne dek bölgede 887 can alan Ebola virüsüne karşı ilk aşının klinik deneylerine başlamaya hazır olduklarını açıkladı.
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden bilim insanları aşının hayvanlar üzerinde denendiğini ve bu araştırmaların tamamlandığını, eylülde insanlarla araştırmaların başlatılacağını, deneylerin başarılı olması halinde 2015 başında virüse en fazla maruz kalan sağlık personeline aşıların yapılabileceğini vurguladı.
Bu arada Kanadalı bilimcilerin araştırması da virüsle mücadelede umut oldu. Bilim adamları, maymunlar üzerinde yapılan aşı testlerinin olumlu yanıt verdiğine dikkati çekti.
Dünya Sağlık Örgütü dün, geçen yıl sonunda başlayan Ebola salgınında 887 kişinin öldüğünü bildirdi.
Örgüt, bugüne dek Gine'de 358, Liberya’da 255, Sierra Leone’de 273 ve Nijerya'da 1 kişi olmak üzere 887 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.