Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Başkanı Doç. Dr. Cem Demirel, toplanan yumurtaların laboratuvar ortamında dondurma işlemine tabi tutularak, -196 derecede saklanması sürecini anlattı.
Yumurtalıkların genellikle ilaçlarla uyarıldıktan ve yumurta sayısı artırıldıktan sonra genel ya da lokal anestezi altında vajinal ultrasonografi probuna (ultrason cihazının inceleme sırasında vücut ile temas eden en önemli kısmı) bağlı bir iğne kullanarak vajinal yoldan toplandığını aktaran Demirel, şu bilgileri verdi:
''Yumurtalar ya programlı dondurma cihazlarına yerleştirilerek yavaş dondurma adı verilen yöntemle dondurulmakta ya da cihaz kullanmadan hızlı soğutmanın uygulandığı çok daha pratik bir yöntem olan 'vitrifikasyon' ile dondurulmaktadır. Ülkemizdeki yönetmelikler üreme hücrelerinin dondurulup saklanma süresini 5 yıl ile sınırlandırmıştır. Dondurulmuş yumurtalar -196 derecede sıvı azot içeren saklama tanklarında saklanmaktadır.
Dondurulan her yumurta için çözündükten sonra sağlıklı doğacak bir bebeğe ulaşma şansı yüzde 3-5 arasındadır. Bu rakam oldukça düşük görünse de her bir hasta için birden fazla yumurta dondurulduğu düşünüldüğünde oldukça büyük bir şans olduğu anlaşılmaktadır.''
Eksi 196 dereceden gelen bebekler
Eksi 196 dereceden gelen bebekler
Piramit Haber Piramit Haber
Sağlık
Bebek sahibi olabileceği yaşta kanser tedavisi görmek zorunda kalan kadınlar için yumurta dondurma işlemi, bebek hayallerini gerçeğe dönüştürüyor.
Paylaş: