Türkiye'de her 100 bin erkeğin yaklaşık 280'inde, her 100 bin kadının ise yaklaşık 172'sinde kanser geliştiğini bildiren Gültekin, 'Bu sıklık şu an için Avrupa ortalamasından üçte bir oranından daha az. Bölgeler arasında da belirgin bir fark yok' dedi.
Dünyada erkeklerde daha çok prostat kanseri görüldüğünü ifade eden Gültekin, 'Ülkemizde ise erkeklerde en sık akciğer kanseri, kadınlarda dünyada olduğu gibi meme kanseri görülüyor. Ülkemizde erkek ve kadınlarda en sık görülen kanserler daha çok tütün ve obezite gibi önlenebilir nedenlerden kaynaklanıyor' diye konuştu.
-'Sebebi bilinen ölümler sıralamasında ikinci sırada'-
Kanserin, hem dünyada hem de Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp hastalıklardan sonra ikinci sırada yer aldığını, bu yönüyle önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu dile getiren Gültekin, şöyle devam etti:
'Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini gözönüne alırsak korunmanın önemi artıyor. Kanser konusunda en etkin kontrol politikası kanser yapıcı etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Bakanlığımız en önemli kanser etkeni olan tütünle mücadele konusunda dünyaya örnek çalışmalar yapıyor. Kapalı alanlarda sigara kullanımı ve tütün kontrolüne yönelik çalışmalar neticesinde, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği tütünle mücadele stratejisini en iyi ve en önde uygulayan ülkelerden biri olduk.'
Bu konudaki çalışmaları sürdüreceklerine dikkati çeken Gültekin, 'Akciğer kanseri yapan diğer etkenler asbest ve radona karşı da ulusal kontrol programları başlattık. Böylece hem tütün hem de diğer etkenlere yönelik mücadele sonucu önümüzdeki yıllarda akciğer kanseri sıklığını azaltabileceğiz' değerlendirmesinde bulundu.
-Kanser taramaları-
Taramalarda uygulanacak ulusal standartları belirlediklerini, tüm vatandaşların kanser taramaları açısından daha kaliteli bir hizmete ulaşmaları için gerekli altyapıyı hazırladıklarını anlatan Gültekin, 'Kanser taramalarına aile hekimlerimiz ve toplum sağlığı merkezi hekimlerimiz de katılacak. Her vatandaşımızın kanser taramaları açısından düzenli şekilde takip edildiği bir sistem kurulacak' dedi.
Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) meme, bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetlerinin ücretsiz verildiğini anımsatan Gültekin, uygulamaya konulacak yeni projelerle ilgili şu bilgileri verdi:
'Vatandaşlarımızın kanser taramalarına daha kolay ulaşabilmesi için hepsi dijital mamografili 'Mobil KETEM' dediğimiz kamyonlarımız mahallere kadar giderek taramalara devam edecek. 'Mobil KETEM'ler seçilmiş bölgelere yılda 2 kez uğrayarak tarama çağındaki kadınlarımızın yüzde 70-80'ini düzenli aralarla taramadan geçirecek. Tüm mamografi filmleri en az 2 uzman hekim tarafından okunacak ve taramadan teşhise her noktada AB standartlarına uygun kalite kontrolü yapılacak. Böylece aile sağlığı merkezimiz, toplum sağlığı merkezimiz, KETEM'lerimiz ve yurt genelinde tüm hastanelerimiz kansere karşı birlikte mücadele yürütecek.'
-Son dönem kanser hastalarının bakımı-
Kanser tedavisinin Türkiye'de gelişmiş ülkelerin seviyesinde yapıldığını vurgulayan Gültekin, son dönem kanser hastalarının bakımı için 'Palyatif Bakım Hizmetleri'nin yurt genelinde yavaş yavaş yaygınlaştığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Murat Gültekin, bu hizmetle amaçlarının birinci basamak evde sağlık ve aile hekimi temelinde yürütülen, hastanelere entegre bir sistem kurmak olduğunu dile getirerek, 'Böylece her hastamız oturduğu ilde palyatif bakım ve kansere yönelik ilaç tedavisi alabilir hale gelecek. Palya-Türk adıyla yeni başlayan uluslararası projemiz, pek çok yabancı kurum tarafından ilgiyle takip ediliyor' diye konuştu.
aynur gürler 12 Yıl Önce
mobil ketem dediğiniz kamyonlarınızın taraması ne zaman başlar ben fatihte oturuyorum nasıl bilgi sahibi oluruz.teşekkürler