Fanconi Sendromu Proksimal borucuklar kan uygun fonksiyonların sağlanması için kan dolaşımındaki mineralleri ve besinleri emerler. Fanconi sendromunda(FS) borucuklar gerekli besinlerin büyük bölümünü idrar olarak gönderir.
Bu ana maddelerden bazıları:
Su Glikoz Fosfat Bikarbonat Karnitin Potasyum Ürik asit Amino asit Bazı proteinlerBöbrekler günde yaklaşık olarak 180 litre sıvı süzer. Bu miktarın %98’inin kan akışına tekrar emilmesi gerekir. Fanconi sendromunda bu durum gerçekleşmez. Ana maddelerin azalması susuzluk, kemik deformasyonları ve büyüme geriliklerine yol açar.
Fanconi sendromunun ilerlemişini azaltacak ya da durdurabilecek tedaviler mevcuttur. FS genel olarak kalıtsaldır. Ancak belirli ilaçlardan, kimyasallardan ya da hastalıklardan dolayı da meydana gelebilir.
FS adını İsviçreli bilim adamı Guido Fanconi ’den almaktadır. Fanconi bu hastalığı ilk olarak 1930’lu yıllarda anlatmıştır.
Fanconi Sendromunun Belirtileri Başlıca belirtileri:
Aşırı susamak Aşırı idrar yapmak Kusma Gelişim geriliği Yavaş büyüme Zayıflık Raşitizm Düşük kas tonu Kornea anormallikleri Böbrek hastalıkları Kazanılan FS’nin belirtileri: Kemik hastalığı Kas zayıflığı Düşük kan fosfat seviyesi Düşük kan potasyum seviyesi İdrarda aşırı amino asitFanconi Sendromunun Nedenleri
Kalıtsal FS Sistinoz FS’nin en yaygın nedenidir. Nadir ve kalıtsal bir hastalıktır. Sistinoz durumunda amino asit sistini vücut genelinde birikir. Bu gelişim yavaşlamasına ve kemik deformasyonlarına yol açar.
2016 yılında yapılan bir incelemeye göre her 100,000 ile 200,000 bebekten 1’inde sistinoz bulunmaktadır.
FS ile birlikte kalıtsal olarak gelen metabolik hastalıklar:
Lowe sendromu Wilson hastalığı Kalıtsal früktoz intoleransıKazanılan FS Kazanılan FS’nin nedenleri değişmektedir.
Kemoterapiye maruz kalmak Antiretroviral ilaçlar Antibiyotik kullanımıTedavi amaçlı ilaçların zehirli yan etkileri en yaygın nedenlerdir. Belirtiler genellikle tedavi edilebilir ya da azaltılabilir. Bazen kazanılan FS’nin nedeni belli değildir.
FS ile bağlantılı anti kanser ilaçlar:
İfosfamid Cisplatin ve karboplatin Azasitidin Merkaptopürin SuraminDozuna ve diğer durumlara bağlı olarak insanlarda FS’ye neden olan diğer ilaçlar.
Zamanı geçmiş tetrasiklin Aminoglikozid antibiyotikler Antikolvünsanlar Antiviraller Fumarik asit Ratinidin Boui-oui-touFS belirtileri ile bağlantılı diğer durumlar:
Kronik ve aşırı alkol tüketimi Yapıştırıcı koklamak Ağır metallere maruz kalmak D vitamini yetersizliği Böbrek nakli Çoklu miyelom AmiloidozFanconi Sendromu Teşhisi Kalıtsal FS hastası olan çocuklar FS genellikle gelişim aşamasındaki çocuklarda görülür. Ebeveynler aşırı susuzluk ya da normalden yavaş gelişim gözlemleyebilir. Çocukta raşitizm ya da böbrek sorunu olabilir.
Çocuğunuzun doktoru yüksek glikoz, fosfat ya da amino asit vakalarını elemek için kan ve idrar tahlilleri isteyecektir. Sistinozu elemek için yarık lamba muayenesi isteyecektir.
Kazanılan FS Doktorunuz çocuğunuzun kullandığı ilaçlar da dahil olmak üzere medikal geçmişini bilmek isteyecektir. Ayrıca kan ve idrar tahlilleri istenebilir.
Kazanılan FS’de belirtileri hemen fark edebilirsiniz. Teşhis konulana kadar kemiklerde ve böbreklerde hasar meydana gelebilir.
Kazanılan FS her yaştan insanı etkileyebilir.
Yaygın Yanlış Teşhis FS nadir bir hastalık olduğu için doktorunuz bu hastalığa aşina olmayabilir. FS aynı zamanda diğer genetik hastalıklar ile birlikte görülür.
Sistinoz Wilson hastalığı Dent hastalığı Lowe sendromuBelirtiler daha yaygın bir hastalık olan Tip 1 şeker hastalığı teşhisine yol açabilir.
Diğer yanlış teşhisler:
Fanconi Sendromu Tedavisi FS tedavisi ciddiyetine ve eşlik eden diğer hastalıklara göre değişir. FS henüz tam olarak tedavi edilememektedir. Erken teşhis ve tedavi sonucu daha olumlu yapmaktadır.
Kalıtsal FS olan çocuklarda tedavinin ilk aşaması en önemli besinlerin verilmesi ve böbrek yetmezliğinin engellenmesidir. Bu besinlerin verilmesi oral ya da damar yolu ile sağlanır.
Elektrolitler Bikarbonatlar Potasyum D vitamini Fosfat Su Diğer mineral ve besinlerUygun gelişimin sağlanması için yüksek kalorili diyetler tavsiye edilmektedir. Eğer çocuğun kemiklerinde bozukluklar mevcutsa fiziksel terapist ya da ortopedi uzmanı tedaviye çağırılabilir. Diğer genetik hastalıkların bulunması ekstra tedavi gerektirir.
Sistinoz vakasında böbrek yetmezliğini engellemek için böbrek nakli yapılır.
Sistinoz Tedavisi Sistinoz tedavisine en erken sürede başlamak önemlidir. Eğer FS ve sistinoz tedavi edilmezse çocuk 10 yaşına gelene kadar böbrek yetmezliği yaşayabilir.
FDA onaylı ilaçlar sayesinde hücrelerdeki sistin seviyesi azaltılabilmektedir. Bu tedaviler böbrek naklini 6-10 kadar erteleyebilmektedir. Sistinoz sistemik bir hastalıktır. Bunun anlamı sistinoz diğer organları da etkileyebilir.
Diğer sistinoz tedavileri:
Sisteamin göz damlaları Büyüme hormonu değişimi Böbrek nakliKazanılan FS
FS’ye bir madde neden oluyorsa bu maddenin kesilmesi böbreklerin zamanla iyileşmesini sağlar.
altay 10 Yıl Önce
olanlara şaşırıyor musunuz? şaşırmanıza şaşırayım...