Reflü dediğimiz zaman mide içeriğinin istem dışı olarak yutma borusunun içine doğru bazen de gırtlağa kaçması sorunu karşımıza çıkmaktadır. Bunların dışında ender olarak görülüyor olsa da mide içeriğinin akciğere de kaçması söz konusu olabilmektedir. Bu rahatsızlıkta en belirgin şikayetler arasında ağza acı su gelmesi ve göğüs arkasında yanma hissi karşımıza çıkar.
Gastrit dediğimiz zaman ise mide iltihabı karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda midenin iç cedarı yani en iç tabakasının iltihaplanması söz konusudur. Çeşitli sebeplerle midenin iltihaplanması söz konusu olabilmektedir. Bu duruma sebep olan durum aslında Helikobakter pilori adı verilen bir bakteridir.
Çoğu kişi ise yedikleri ile alakalı olduğunu düşünse de aslında bakteriyel bir durum söz konusudur. Bu sorunun ortaya çıkmasının en büyük sebebi olarak aspirin ve romatizma ilaçlarının kullanılması karşımıza çıkmaktadır. Bu ilaçları ne kadar kullanırsanız gastrit olursunuz diye baktığınız zaman ise kişiden kişiye değişen süreler karşımıza çıkar.
Ülser söz konusu olduğu zaman da sindirim sisteminin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen yaralardır. Midede ya da sırta vuran ağrılar hissedilmesine neden olan ülser kişinin gece ağrıyla uyanması, şişkinlik hissetmesi gibi sorunlara neden olabilmektedir. Çoğunlukla ilkbahar ve sonbaharda alevlenen ülserin çocuklarda da görülmesi mümkündür. Bu rahatsızlıktan ilaç kullanarak bir iki hafta içerisinde kurtulmak mümkündür. Bu sebeple uzman doktora başvurmanız ve doktorunuzun belirteceği perhize uymanız faydanıza olacaktır.