keratokonus! Hem genetik hem de çevresel faktörler nedeniyle oluşan hastalık geç teşhis edildiği takdirde kornea nakli gerekebiliyor.
Özellikle sıcak, toz ve alerjenlerin yoğun olduğu ülkelerde sıkça rastlanan keratokonus hastalığı
ülkemizde en sık Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz sahillerinde görülmektedir.
Korneanın öne doğru sivrileşip incelmesi sonucunda ortaya çıkan hastalık özellikler 15-30 yaş arası geçlerde sık görülüyor. Hastalığın oluşumunda hem genetik hem de çevresel faktörler rol oynamaktadır.
Çevresel faktörlerin en önemlisi gözü kaşımak, ovuşturmak ve bu şekilde korneaya zarar vermektir.
Bu hastalık eğer fark edilmezse ilerlemesi 40’lı yaşlara kadar sürebilir, bu yaşların sonrasında artış yavaşlayarak durur. Hastalığın gelişme evresinde alerjik göz rahatsızlıklarına sıklıkla rastlanır. Sürekli gözlerin ovalanması korneayı tahrip eder ve bu durum dokularda incelmeye, erimeye neden olur.
Tipik olarak bir göz daha çok etkilenir ve diğeri onu takip eder. Bu hastalık çoğu zaman rutin göz muayenelerinde miyop, astigmat ve göz tembelliğiyle karıştırılabilir. Bu durumda hastalığın tanısında gecikmeye yol açar. Hızlı seyreden ‘keratokonus’ hastalığında korneanın aşırı incelmesi ile kornea aniden aşırı ödemli, bembeyaz hale gelebilir. Bu evrede hastalık en ileri safhasına ulaşmış demektir.
Genetik yatkınlık hastalığın gelişmesinde önemli rol oynar, ebeveynlerinde keratokonus olan çocuklarda, % 7 oranında aynı hastalığa yakalanma riski vardır. Keratokonusda kornea yapısı bozulup düzensiz bir yüzey oluşturduğundan, hastalar genellikle gözlükten fayda görmezler.
‘Keratokonus’ tanısında keratometrik ölçümlerde yükselme, kornea kalınlığında azalma, düzensiz astigmatizma gibi belirtiler görülür. Kesin tanı kornea topografisidir. Topografide hastalığın tanısı ve evrenlenmesi belirlenir ve tedavi planlanır.
Keratokonus hastalarında görme oranı gözlükle dahi artırılamıyor ve yaşla beraber hastalık da ilerliyor, bu nedenle keratokonus hastalarında görmeyi artırmak için kontakt lens tercih ediliyor. Şimdiye kadar kullanılan yarı sert kontakt lensler dışında, kullanımı kolay hibrit yapıdaki lenslerle allerjisi olmayan hastalarda görme kalitelerini artırmaları mümkün. Çeşitli nedenlerle kontakt lens kullanamayan hastalarda hem görmeyi artırmak, aynı zamanda ilerlemeyi yavaşlatmak, durdurmak için cerrahi uygulama gerekmektedir.
SERHAT 11 Yıl Önce
bu hastalığın tedavisi nedir? tedaviden sonra görmede ilerleme olur mu?