Gırtlak Ağrısı Neden Olur?
1) Soğuk Algınlığı Ve Ses Teli Sorunları
Gırtlakta iltihaba yol açabilen aşağıdaki etkenler, gırtlak ağrısının en sık karşılaşılan nedenleri olmaktadır:
Soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolu iltihapları Aşırı konuşma, bağırma, şarkı söyleme vb. nedenlerle ses tellerinin tahriş olması Mide reflüsü nedeni ile mide asidinin gırtlak dokularına kadar yükselmesi Sigara içmek veya pasif içici olmak Kirli havaya maruz kalmak Aşırı alkol tüketimi2) Soluk Borusuna Darbe Almak
Alınan darbe nedeni ile soluk borusu ve gırtlak dokularındaki kıkırdak doku kırılırsa, kompresyon kırıkları oluşursa veya yumuşak dokular hasar görürse gırtlak ağrısı ortaya çıkabilir. Bu durumda kan tükürmek, nefes almanın zorlaşması, yutkunurken gelen çıtlama sesi, gırtlak şişmesi gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.
Aşağıdaki etkenler de gırtlak ağrısına neden olabilir:
Parfüm alerjisi, bahar nezlesi gibi solunum yolunu etkileyen alerji türleri Bazen gıda alerjileri Astım Boyun çevresine uygulanan cerrahi müdahaleler3) Nodül, Polip Veya Kist
Gırtlak ve ses telleri yakınlarında ortaya çıkan doku farklılaşmaları gırtlakta ağrı ile sonuçlanabilir. Bu farklılaşma çoğu zaman nodül, polip veya kist gibi kanserli olmayan (iyi huylu) sorunlar olmaktadır. Bunlar sesin kontrolsüz kullanımı ile ortaya çıkabilir, ancak bazı vakalarda nedeni saptanamamaktadır.
4) Gırtlak Kanseri
Gırtlak ağrısının nedeni nadiren de olsa gırtlakta ortaya çıkan kötü huylu tümörler veya gırtlağa yayılmış bir kanser olabilmektedir. Gırtlak kanseri 60 yaş üzeri kişilerde ve erkeklerde daha sık görülür. Sigara içmek, gırtlak kanserinin en tehlikeli risk faktörlerinden biridir.
Gırtlak Ağrısı Tedavisi
Gırtlak ağrısı tedavisi öncelikle altta yatan nedeni teşhis etmekle başlar.
Gırtlak ağrısı için hangi doktora gidilir?
Gırtlak ağrısı için öncelikle bir kulak burun boğaz doktoruna gidebilirsiniz. Eğer doktorunuz farklı durumlardan şüpheleniyorsa, sizi başka bir bölüme yönlendirecektir.
Aşağıdaki yöntemler gırtlak ağrısına iyi gelir:
1) Sesinizi Dinlendirin
Ses tellerinin kontrolsüz kullanımından kaynaklanan gırtlak ağrısını yok etmek için atılması gereken ilk adım sesin dinlendirilmesidir. Ses telleri çok çabuk iyileşir, ancak fırsat vermelisiniz.
Gürültülü ortamda iseniz konuşmamayı seçin, ya da muhatabınızın kulağına yaklaşın Gerekirse yanınızda not kağıtları ve kalem taşıyın.2) İltihaplı Hastalıklar İçin Ev Tedavileri
Aşağıdaki uygulamalar boğaz iltihabından kaynaklanan gırtlak ağrısına iyi gelecektir:
Tuzlu Su ile Gargara: Tuz, iltihaplı dokulardaki suyu çekerek şişmeyi ve ağrıyı azaltır. Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz karıştırıp gargara yapın. Tuzlu suyu yutmamalısınız.
Oksijenli Su: Mikrop giderici özelliği vardır. %3 hidrojen peroksit (oksijenli su) içeren solüsyonlarla gargara yapabilirsiniz. Tadı rahatsız ederse, bir miktar bal ekleyin.
Bal: Bir bardak kaynar suya bir yemek kaşığı bal ve bir çay kaşığı kırmızıbiber ekleyin. Karışım biraz soğuduktan sonra yavaşça yudumlayın. Balın iltihap giderici özelliği ve kırmızıbiberdeki kapsaisin maddesi gırtlak ağrısını hafifletir.
Aşağıdaki içecekleri yudumlamak da gırtlak ağrısını azaltacaktır:
Papatya çayı Bol sarımsaklı çorbalar Meyankökü ve tarçın karışımı Zencefil kaynatıp içmek3) Bol Su İçin
Su sayesinde boğazınızdaki ve gırtlak çevrenizdeki dokular nemli kalarak tahrişten korunur. Boğazınızı daha az temizlersiniz; bu da daha az gırtlak tahrişi demektir.
Aşağıdakilere de dikkat edin:
Sigaradan ve pasif içicilikten uzak durun Öksürmenize neden olabilecek etkilerden korunun. Boğaz pastili alabilirsiniz. Reçetesiz ağrı kesici alabilirsiniz.4) İlaç Tedavisi
Bakteri kaynaklı bir iltihap söz konusu ise Amoxicillin veya Erythromycin gibi antibiyotikler önerilebilir. Ev tedavileri ile geçmeyen ve bakteri kaynaklı olmayan şiddetli gırtlak ağrısı vakalarında ise kortikosteroid ilaçlar önerilebilir. İlaç seçimini doktorunuza bırakmalısınız.
Ramazan 1 Yıl Önce
Allah şifa versin gardaş.
Murat 4 Yıl Önce
Girtlak kanseri nasıl anlaşılır
Turan 4 Yıl Önce
İlk başta yutma zorluğu ardından ise devam eden ses kısıklığı şikayetiyle doktora başvurdum. Yapılan tetkiklerde gırtlağımda bir tümör olduğu belirlendi. İkinci evre gırtlak kanseri teşhisi konuldu.