Dünyada 10 yıl önce 800 kişinin yaşamına mal olan SARS salgınına yol açan virüsün benzeri ''koronavirüs'' ile ilgili ortaya çıkan ''insandan insana bulaş'' şüphesi önlemleri gündeme getirdi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün(DSÖ) uyarısı üzerine 3 ay önce Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nu toplayarak alınması gereken önlemleri belirlediklerini anlatan Torunoğlu, şunları kaydetti:
''Novel koronavirüs vakası ilk kez Suudi Arabistan'da ardından da Katar'da görüldü. Virüs insandan insana bulaşmadığı için büyük bir risk görülmüyordu. Ancak birkaç gün önce İngiltere'de görülen vakanın insandan insana bulaş şüphesi doğurması üzerine kaygılar arttı. Biz de bakanlık olarak hastalığın ortaya çıktığı Suudi Arabistan ve Katar'a seyahat öyküsü olup zatürre ve benzeri rahatsızlık olanları takibe alıyoruz. Hastalığı şiddetli seyredenlerden numune alıp inceliyoruz. Bazı şüpheli vaka bildirimleri oldu ancak şimdiye kadar ülkemizde novel koronavirüs vakasına rastlanmadı.''
Torunoğlu, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nın kapasitesinin, novel koronavirüs tanısı konulabilmesi için yeterli olduğunu bildirdi.
Genetik olarak SARS koronavirüsüne benzemeyen novel koronavirüsün bugüne kadar insandan insana geçtiğine ilişkin bir kanıt bulunamamıştı.
Ancak son olarak İngiltere'de görülen vakayla hastalığın insandan insana bulaşabileceğine dair güçlü kanıtlar tespit edildiği açıklandı. İngiltere'de böylece bu ay içinde 3 vakada ''novel koronavirüs' teyit edilmiş oldu. Teyit edilen son vakanın son zamanlarda İngiltere dışına seyahat öyküsü bulunmaması bu kişinin hastalığa ülkesinde yakalandığını gösteriyor.
Bugüne kadar dünyada teyit edilip Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bildirilen 12 vakadan 5'i hayatını kaybetti.
Hastalığın insandan insana bulaştığı konusunda kanıt yok. DSÖ, ülkelerin sağlık otoriteleri ve diğer kurumlar hastalığın hayvanlardan insana bulaşma olasılığını da araştırmak üzere inceleme yürütüyor.