Hamilelikte El Uyuşması Neden Olur?
1) Vücutta Su Toplanması Hamilelikte el uyuşmasının en sık karşılaşılan nedenidir. El ve bilek dokularının su toplaması (ödem), hamilelikle birlikte artan kan hacminden ve progesteron hormonu yükselmesinden kaynaklanır. Bu durum atardamarlara ve sinir uçlarına baskı yaparak kan dolaşımını zayıflatır, hamilelikte el uyuşmasına neden olabilir. Genelde 2. ve 3. trimesterde görülür.
Karpal Tünel Sendromu: Ödemin ele giden medyan sinire baskı yapması sonucu oluşan el uyuşmasıdır. Hamilelikte sık karşılaşılan bir durumdur, elde ve kolda ağrı, karıncalanma, yanma gibi belirtilere de neden olabilir.
2) B12 Vitamini Yetmezliği Sinir gelişimini etkileyen ve sinirlerin fonksiyonlarını düzenleyen gıdaların eksiklikleri hamilelikte el uyuşmasına neden olabilir. B12 vitamini bunlardan biridir. Hamilelik esnasında en sık görülen vitamin yetmezliklerinden biridir.
Aşağıdaki bileşenlerde yaşanan dengesizlikler veya eksiklikler de elektrolit dengesizliklerine ve hamilelikte el uyuşmasına yol açabilir:
A grubu vitaminleri Diğer B grubu vitaminleri Kalsiyum Potasyum Magnezyum Demir3) Diyabetik Nöropati Ve Diğer Nedenler Şeker hastalığı, çevresel sinirlerin işlevinde azalmaya yol açabilmektedir. Diyabetik nöropati isimli bu sorun, şeker hastası bazı kadınlar hamile olduklarında daha belirgin hale gelerek hamilelikte el uyuşmasına yol açabilmektedir.
Aşağıdaki etkenler de hamilelikte el uyumasına yol açabilir:
Uyurken kolun veya bileğin vücut altında kalarak kan dolaşımının kesilmesi Böbrek sorunları Sinirsel veya kardiyovasküler sorunlar Genetik yatkınlıkHamilelikte El Uyuşması Nasıl Geçer? El uyuşmasına iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:
1) Karpal Tünel Sendromu Bilekliği Parmaksız bir eldivene benzeyen bu medikal ürün, bileğin bir miktar sabitlenmesini sağlar. Medyan sinirde oluşan baskıyı azaltır, ellerinizi kullanarak yaptığınız işin karpal tünel sendromunu artırmasını önler.
Kısa süreli olarak kullanılması önerilir; sürekli kullanım bilekteki tendonların zayıflamasına yol açabilir. Bilekliği çıkardıktan sonra bir süre parmak egzersizleri yapınız.2) Ev Tedavileri Hamilelikte el uyuşmasından kurtulmak için aşağıdaki önerileri değerlendirebilirsiniz:
Tuz tüketimini azaltın. Yeterince su tüketin. Bu sayede vücudunuzdaki su tutulumu ve ödem azalacaktır. Bileği sürekli hareket halinde tutan aktiviteleri azaltın. Bilgisayar faresinin uzun süreli kullanımı belirtileri şiddetlendirebilir. Bileğinize giden kanın azalmasına neden olmayacak bir uyku pozisyonu seçin. Bileğinize uygulanacak hafif bir masajın faydası olacaktır. A ve B vitamini, magnezyum, kalsiyum potasyum ve demir içeren gıdalar tükettiğinizden emin olun. Ellerinizin fazla üşümemesini sağlayın.3) İlaç Tedavileri Vücudunuzdaki su ve elektrolit dengesini sağlamak ve hamilelikte el uyuşması şikayetini hafifletmek için, şiddetli vakalarda aşağıdaki ilaçlar önerilebilir:
İdrar söktürücüler yazılabilir. İltihap ve şişmeyi azaltmak için bileğe steroid şırınga edilebilir. TENS cihazları veya ağrı kesici ilaçlar önerilebilir. B12 takviyeleri verilebilir. Şiddetli yetmezliklerde B12 şırıngaları gerekli olabilir. Diyabetik nöropati söz konusu ise antidepresanlar, bazı nöbet ilaçları, opiat ağrı kesiciler veya uyuşturucu kremler önerilebilir.Dikkat: Hamile bir kadının alabileceği ilaç türlerinin ve dozlarının çok hassas şekilde belirlenmesi gerekir. Size ve bebeğinize herhangi bir zarar gelmemesi için doktor önerisi olmadan hiçbir ilaç kullanmayınız.
4) Cerrahi Müdahale
Diğer tedavilerin yanıt vermediği bazı şiddetli karpal tüneli sendromu vakalarında, basit bir cerrahi müdahale önerilebilmektedir. Bu ameliyat bilekten küçük bir kesi açılarak yapılmakta, hastane yatışı gerektirmemektedir.