Piramit Haber

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu ve Bebeğe Etkileri

Sağlık

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun nedenleri, belirtileri, doğal veya normal yolla tedavisi ve hamilelikte idrar yolu enfeksiyon kapınca bebeğim zarar görür mü? gibi birçok sorunun cevabını makalemizde bulabilirsiniz...

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

İdrar yaparken ağrı veya yanma Sık idrara çıkmak, boşaltılan idrar miktarının az olması Bulanık, kötü kokulu, nadiren kanlı idrar Cinsel ilişkinin ağrılı olması Alt karında ağrı, leğen kemiği civarında hissedilen baskı Hafif yüksek ateş

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonunda kaynaklanıyorsa aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

Yüksek ateş Titremeler Bulantı, kusma Böğür ağrısı

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Bebeği Etkiler Mi?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tehlikeli mi? Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi? Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu erken dönemde fetüsü etkilemez ve herhangi bir zarar vermez. Ama tedavi edilmediği zaman uzun vadede böbrek enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Böbrek enfeksiyonu, acil tıbbi müdahale gerektiren tehlikeli bir sorundur. Bu durum bebeğin doğum kilosunun az olması gibi bazı sorunlara neden olabilir, rahim kasılmalarına yol açarak erken doğuma götürebilir.

Bu yüzden idrar yolu enfeksiyonu belirtileri varsa, vakit kaybetmeden doktora başvurunuz ve onun önerilerini uygulayınız.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

1) Progesteron Hormonu Yükselmesi İdrar yolu enfeksiyonu mesanede (idrar torbası), idrar kanallarında veya böbreklerde ortaya çıkabilir. Hamileliğin mesane iltihabı riskini artırıp artırmadığı net değil. Ancak hamilelikte böbrek enfeksiyonu riski önemli oranda yükseliyor. Bu durumun nedenleri aşağıdaki gibidir:

Hamilelikle birlikte yükselen progesteron hormonunun idrar kanallarının kas tonusunu azaltması, sonuçta idrar kanallarının genişlemesi ve idrar akış hızının yavaşlaması Mesanenin de kas tonusunu (gerginliğini) kaybetmesi, idrarı tamamen boşaltamaması Boşalmayan mesanenin, depoladığı idrarın bir kısmını böbreğe geri taşırması Büyüyen rahmin idrarın serbestçe akmasına bir miktar engel olması

Tüm bu etkenler mikroplara rahatça çoğalmaları için zaman tanıyor. Ayrıca mikropların böbreğe doğru ilerlemeleri kolaylaşıyor.

2) İdrar İçeriğinin Değişmesi Sağlıklı ve hamile olmayan bir bireyin idrarında şeker bulunmaz. Ancak hamile bireyin idrarında, sağlıklı da olsa, şeker bulunabilir. Ayrıca hamile kadının idrarının asitlik derecesi daha azdır. Bu iki etken, bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlayarak hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna neden olabiliyor.

3) Temizliğe Özen Göstermemek İdrar yolu enfeksiyonlarının %90’ından fazlasının suçlusu, E. coli bakterileridir. Bu bakteriler normal olarak bağırsaklarda ve anüs çevresinde yaşar. Dolayısıyla tuvalet kağıdı arkadan öne doğru kullanıldığı zaman ya da cinsel ilişki ile birlikte vajinadan girerek idrar yollarında ilerleyebilir.

Aşağıdaki etkenler de gebelikte idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır:

Bebeğin büyümesi nedeni ile hareket etmenin ve kişisel temizliğin zorlaşması Böbrek taşı vb. nedenlerle idrar kanallarının daralması veya tıkanması Omurga hasarı vb. mesanenin tam boşaltılmasını engelleyen hastalıklar Aktif bir cinsel yaşam

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer? Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:

1) Antibiyotikler Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde, diğer zamanlara benzer bir süreç işler. Ancak antibiyotiğin kullanım süresi bir miktar azaltılabilir. Antibiyotik tedavisi muhtemelen birkaç gün içinde belirtilerin kaybolmasını sağlayacaktır, ancak hastalığın iyileşmesi için doktorun önerdiği sürenin sonuna kadar kullanılmaları çok önemlidir.

2) Hastane Yatışı Hamilelikte böbrek iltihabı vakaları şiddetli bir seyir gösteriyorsa, hastane yatışı gerekli olabilir. Antibiyotik hapların etkili olabileceği ana kadar damar yolundan antibiyotik sıvıların verilmesi gerekli olabilir.

3) Bol Su İçilmeli Yeterince su içmenin hamilelikle birlikte artan önemi, idrar yolu enfeksiyonu söz konusu olduğunda katlanır. Bol su sayesinde enfeksiyona neden olan mikropların idrarla atılmaları kolaylaşır.

4) Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Doğal Tedavisi Aşağıdaki bitkisel tedaviler oldukça etkilidir:

İdrar yolu iltihabı ile savaştığı kanıtlanan kızılcık şerbeti, hamilelik esnasında güvenle tüketilebilecek bir içecektir. Bol bol tüketin. Ağrıyı azaltmak için sıcak uygulama yapılabilir. Ancak karnınızın üzerine sıcak uygulama yapmamalısınız. Kahve, baharatlı gıda gibi mesaneyi tahriş edebilecek ürünler tüketmemelisiniz. Genellikle acetaminophen ağrı kesiciler hamilelik esnasında güvenli olmaktadır. Ancak herhangi bir ilaç kullanmadan önce kesinlikle doktorunuza danışmalısınız. İdrarınızı bekletmemelisiniz. Kişisel temizliğinize azami özen göstermelisiniz.

Not: Hamilelikte cinsel ilişki, doktorunuz aksini söylemediği sürece güvenlidir, ancak hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.