Hamilelikte tansiyon düşmesi, vücutta yaşanan birçok doğal değişimden dolayı normaldir. Genellikle olumsuz bir etkiye yol açmaz, ancak hamilelik sırasında tansiyon çok düşerse ileri boyutta yaşanırsa önlem almak gereği doğabilir.
Hamilelikte Tansiyon Düşmesi Sınırı Her insanın ideal büyük tansiyon ve küçük tansiyon düzeyi bir miktar farklı olabilir. Ancak ortalama değerler 12 (120 mmHG, büyük tansiyon) – 8 (80 mmHg, küçük tansiyon) civarında seyreder.
Hamilelikle birlikte büyük tansiyon 5-10 mmHg, küçük tansiyon ise 10-15 mmHg düşerek tansiyon değerleri 11 – 6,5 seviyesine geriler.
9-6 tansiyon, hamilelikte tansiyon düşmesinin sağlıklı karşılanan alt sınırıdır. 6-4 değerleri sağlıklı sınırın hafifçe altına düşüldüğü anlamına gelir. 5-3,3 değerleri ise şiddetli tansiyon düşüklüğüdür, müdahale gerektirir.Hamilelikte Tansiyon Düşmesi Belirtileri Hamilelikte tansiyon düşüklüğü aşağıdaki belirtilere yol açabilir:
Oturur pozisyondan birden ayağa kalkınca yaşanan baş dönmesi Görüş bulanıklığı Baş ağrısı Bulantı Odaklanma güçlüğü Aşırı susuzluk Solgun, soğuk ve nemli cilt Yorgunluk, halsizlik Nabız yükselmesiHamilelikte Tansiyon Düşmesi Neden Olur?
1) Kan Damarlarının Genişlemesi Annenin damarları, bebeğin ihtiyaç duyduğu gıdayı ve oksijeni sağlayabilmek ve daha fazla kan taşıyabilmek için genişler. Ancak kanın hacmi, genişleyen damarlar kadar yükselmez. Bu durum her hamilelikte tansiyon düşmesini sağlar, normal ve hatta gerekli bir süreçtir.
2) Supin Hipotansif Sendrom Supin hipotansiyon, hamilelikte ani tansiyon düşmesinin sık karşılaşılan bir nedenidir. Hamile kadın sırtüstü uzandığı zaman, bebeğin ağırlığı anne vücudundaki aort ve vena kava gibi bazı büyük damarlara baskı yapar. Bu baskı kan dolaşımını yavaşlatarak hamilelikte tansiyon düşmesine yol açabilir.
3) Postüral Hipotansiyon Duruş kaynaklı tansiyon düşüklüğü de denilen bu durum her insanda görülebilmesine rağmen, hamile kadının dolaşım sisteminde daha fazla kan olduğu için hamilelerde daha belirgin yaşanabilir. Bu tür tansiyon düşmesi, oturur veya dinlenir pozisyonda iken birden ayağa kalkınca yer çekimi etkisi ile kan dolaşımının zorlanması sonucu ortaya çıkar.
4) Gıda Yetmezlikleri Aşağıdaki gıdaların yetersiz olmaları, hamilelikte tansiyon düşmesine yol açabilir:
B12 vitamini Folik asit Su kaybıHamilelikte Tansiyon Düşmesi Tedavisi Hamilelikte tansiyon düşüklüğüne iyi gelen tedaviler şunlardır:
1) Ev Tedavileri Hamilelikte tansiyon düşmesi, tansiyon 10 – 6,5 civarına seyrettiği sürece herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez. Hamilelikte tansiyon düşmesinin olumsuz belirtilerinden kurtulmak için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:
Oturun veya uzanın, uzun süre ayakta kalmayın. Ayağa çok hızlı kalkmayın. Sol yanınıza uzanırsanız supin hipotansif sendrom hemen geçecektir. Bol bol su içmek, birçok kez tansiyon düşüklüğünün tehlikeli seviyelere inmesinin önüne geçer. Hafif tempolu egzersiz, tansiyonun düzenli olmasını sağlayacaktır.2) Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tuz: Hamilelikte tansiyon düşmesi şiddetli seyrederse az miktarda tuz tüketimi fayda sağlayabilir. Ancak tansiyonun kontrolsüz yükselmesi açısından tehlikeli bir seçenek olabileceği için, tuz tüketmek yerine dengeli beslenmeye ağırlık vermek çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Kompresyon Çorabı: Tansiyonu dengelemek için kullanılabilecek kompresyon çorapları (veya varis çorapları) da dikkatli kullanım gerektiren yöntemlerden biridir. Kan dolaşımını zorlamayacak ürünlerin tercih edilebilmesi için doktora danışılmalıdır.3) Doktor Müdahalesi
Tansiyon tehlikeli seviyelere düştüğünde veya göğüs ağrısı, nefes darlığı, görüş bulanıklığı, baygınlık, vücudun bir yanında uyuşukluk gibi ciddi belirtiler görüldüğünde doktora gidilmelidir.