Şizofreni Dernekleri Federasyon Başkanı Doç. Dr. Haldun Soygür, yaptığı açıklamada, şizofreninin genellikle 16-25 yaşlarında başladığını ve birçok hastada psikososyal işlevselliği önemli ölçüde bozarak yaşam boyu sürdüğüne dikkati çekti.
Hastaların çoğunun, ''evlenme, çocuk sahibi olma, çocuk yetiştirme ve meslek edinme'' gibi sosyal hedeflere ulaşamadığını, yaşamlarının önemli bir kısmını aileye ve topluma bağımlı olarak geçirdiğini belirten Soygür, şizofreninin tüm dünyada yeti yitimine neden olan sağlık sorunları arasında 9. sırada olduğunu ifade etti.
Her 100 kişiden birinde şizofreni görüldüğüne dikkati çeken Soygür, şöyle devam etti: ''Ülkemizde yaklaşık 400-600 bin şizofreni hastasının olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye'de her yıl 10 bin yeni şizofreni hastası ortaya çıkmaktadır. Hastalığın aileleri de olumsuz etkilediği göz önüne alınırsa, şizofreni ülkemizde yaklaşık 2 milyon kişiyi yakından ilgilendiren bir hastalıktır. Bu kadar çok sayıda kişiyi ilgilendiren bir hastalık olmasına rağmen şizofreni ihmal edilmiştir. Bunda toplumdaki şizofreniye yönelik damgalama eğiliminin etkisi çok fazladır.''
Her 100 kişiden biri şizofren
Her 100 kişiden biri şizofren
Piramit Haber Piramit Haber
Sağlık
Psikiyatrik hastalıklar içinde önemli bir yer tutan ve her 100 kişiden birinde görüler şizofreni hastası sayısının dünya genelinde 22 milyona ulaştığı açıklandı.
Paylaş: