Piramit Haber

Hpv Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

Sağlık

Hpv virüsü cinsel yolla bulaşan hastalıkların en sık görülenidir. Vakaların yaklaşık %90’ı kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak bazı nadir karşılaşılan Hpv virüsü türleri kansere yol açabileceği için tedavide hassas hareket etmek önem kazanmaktadır.

Hpv Virüsü Belirtileri

Hpv virüsü çoğu zaman herhangi bir belirtiye yol açmaz, kendiliğinden iyileşir. Ancak iyileşmezse siğillere veya (bazı nadir görülen türleri) kansere neden olabilir.

Siğiller: Hpv virüsünün sık karşılaşılan türleri, tehlikeli hastalıklara yol açmaz. Hpv 6 ve Hpv 11 olan bu virüsler elde, ayakta ve genital bölgede siğillere yol açabilir. Bu siğillerin bazı özellikleri şu şekildedir:

Kalem ucu kadar bir şişlik halinde olabilir, bu şişlikler birden fazla olabilir Sayıları ve büyüklükleri değişkendir. Düz veya karnabahar şeklinde olabilir. Beyaz veya ten renginde olabilir. Kadınlarda en çok görüldüğü yer vulva (vajina dudakları) civarıdır. Ancak anüste, vajina derininde veya rahim ağzında da ortaya çıkabilir. Erkeklerde penis üzerinde, erbezi torbasında veya anüs civarında ortaya çıkabilir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda nadiren de olsa kasıklarda ortaya çıkabilir. Hpv virüsü aynı zamanda elde, parmaklarda, dirsekte, ayak parmaklarında ve ayak tabanında siğillere yol açabilir. Bu siğillerin sert, kabarık olan bir kısmı nasır ile karıştırılabilmektedir.

Cilt Lekeleri: Hpv virüsü bebeklerde, çocuklarda veya gençlerde cilt lekelerine (yassı siğillere) yol açabilmektedir. Cildin daha koyu görünmesine yol açan bu durum yüzde, boyunda veya gerilen cilt bölgelerinde ortaya çıkabilmektedir.

Kanser: Hpv 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 türleri ise kansere yol açabilen tehlikeli türlerdir. Bu virüsler aşağıdaki kanser türlerine yol açabilir:

Rahim ağzı Vulva Vajina Penis Anüs Orofarenks (boğazın arkasındaki boşluk)

Bu kanser türleri ortaya çıkarlarsa, Hpv virüsünden bağımsız olarak kendilerine ait hastalık belirtilerine yol açacaklardır.

Hpv Virüsü Neden Olur?

1) Cinsel İlişki

Hpv virüsü ten teması ile bulaşır. Vücut sıvılarından (kan, tükürük, seminal veya vajinal sıvılar vb.) bulaşmaz. Oral, vajinal veya anal cinsel ilişki yolu ile bulaşabilir.

2) Nemli Ve Kalabalık Ortamlar

Başka bir bireydeki Hpv virüsünden kaynaklanan bir siğile dokunmanın, Hpv virüsünün bulaşmasına neden olma ihtimali çok düşüktür. Ancak soyunma odaları, kirli havuzlar gibi nemli ve kalabalık ortamlar Hpv virüsünün bulaşmasına yol açabilir. Özellikle ciltte yara vb. bir açıklık varsa.

3) Doğum

Annede Hpv virüsü varsa, doğum esnasında bebeğe bulaşabilir. Nadiren karşılaşılan bu durum, yenidoğanda genital hastalıklara veya solunum yolu iltihaplarına yol açabilir.

4) Risk Faktörleri

Genel siğiller çocuklarda, genital siğiller yetişkinlerde daha sık görülür. Yassı siğiller ise en çok ergenlerde ve genç erişkinlerde görülür.

Hpv virüsünün bulaşma riski aşağıdaki kişilerde daha yüksektir:

Birden fazla cinsel partneri olanlarda Cinsel partneri, birden fazla cinsel partner edinmiş olanlarda Bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilerde Cildinde tahriş olmuş bölgeler olan kişilerde

Hpv Virüsü Tedavisi

Hpv virüsünü kısa sürede yok edecek bir tedavi henüz geliştirilmemiştir. Birçok vaka herhangi bir tedavi görmese bile zamanla kendiliğinden iyileşir. Ancak iyileşen vakalarda Hpv virüsü pasif kalarak diğer kişilere bulaşmaya devam edebilir.

Hpv virüsü için bir dermatoloji uzmanına görünebilirsiniz.

1) Krem Tedavileri

Hpv virüsünün yol açtığı siğillerin tedavisi için reçetesiz satılan salisilik asit içerikli kremler önerilebilir.

Aşağıdaki kremler veya kimyasallar da önerilebilir:

Podofilin İmiquimod (Aldara, Zyclara) Podofiloks (Condylox) Trikloroasetik asit

2) Basit Cerrahi Müdahaleler

Krem tedavilerinin yetersiz kaldığı veya uygulanamadığı vakalarda Hpv virüsünün yol açtığı siğillerden kurtulmak için aşağıdaki basit cerrahi müdahaleler önerilebilir:

Kriyoterapi: Anormal cilt bölgelerini yok etmek için sıvı nitrojenin kullanıldığı yöntemdir. Siğil bu yöntemle dondurularak düşürüldüğünde ciltte yara izi kalmaz. Elektrokoterizasyon: Elektrik akımı kullanılarak siğilin yakılması yöntemidir. Lazer Tedavisi: Bu yöntem kullanılarak siğil kesilip alınabilir. Genellikle kriyoterapi veya elektrokoterizasyon işlemlerinin uygulanamadığı vakalarda tercih edilir. İnterferon şırıngaları: Yan etkilerinin şiddetli olabilmesi nedeni ile nadiren uygulanan bir tedavidir. Cerrahi Müdahale: Siğil, anüs derini gibi diğer müdahalelere izin vermeyen bölgelerde ortaya çıkmışsa, açık ameliyatlar gerekli olabilir.

Sizin için en uygun olan yöntemi belirlemek için doktorunuzla fikir alışverişinde bulununuz. Bazı vakalarda tedavi için birden fazla seans veya müdahale yöntemi gerekli olabilir.

3) Hpv Virüsü Aşısı

Kadınlar üzerinde etkili olan Hpv virüsü aşıları geliştirilmiştir. İki farklı firmaya ait olan Gardasil ve Cervarix aşıları, FDA onaylı olduğu gibi, Türk Jinekoloji Onkoloji Derneği tarafından da onaylanmıştır. Ancak bu aşılar, 4 tür Hpv virüsüne karşı bağışıklık sağlamaktadır.

4) Hpv Virüsüne Yakalanma Riskini Azaltın

Vakaların tamamına yakını cinsel yolla bulaşmaktadır. Dolayısıyla partner sayısı arttıkça riskin yükseleceği akılda tutulmalıdır. Tek eşlilik en düşük riski sağlar. Düzenli ve uygun şekilde prezervatif kullanmak Hpv virüsünün bulaşma riskini önemli oranda azaltır. Ancak sıfıra indirmeyeceği akılda tutulmalıdır.

5) Elma Sirkesi

Hpv virüsü nedeniyle ortaya çıkan siğiller için elma sirkesi çok iyi bir çözümdür. Bununla ilgili makalemiz için lütfen tıklayınız: Hpv virüsü elma sirkesi tedavisi

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.