Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Farabi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Murat Topbaş, ''Çoğu zaman doktordan 'evde ağrı kesicimiz kalmadı, ağrı kesici bir ilaç yazar mısınız' diye talep edilen ilaçlar, geri dönüşümü olmayan organ hasarlarına neden olabilmektedir'' dedi. Prof. Dr. Topbaş, her ilacın yan etkilerinin olabileceğini belirterek, ilaç kullanırken dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.
Son yıllarda ilaç kullanım sıklığının hızla arttığını vurgulayan Topbaş, tüm ilaçların beklenen olumlu ve yararlı etkileri olduğu gibi her ilacın istenmeyen yan etkilerinin de söz konusu olduğunu ifade etti.
Türkiye'de 2011 yılında en çok satılan ilaç listesinde ağrı kesici ilaçların bulunduğuna dikkati çeken Topbaş, ''Liste incelendiğinde ilk onda 6 ağrı kesici ilaç grubundan ilaç bulunmaktadır. İlk sırayı da 150 milyon kutudan fazla satılan ve bebekten yaşlıya hemen herkesin kullanabildiği parasetamol türevi ağrı kesici, ateş düşürücülerle, romatizmal hastalıklar için kullanılan ilaçlar almaktadır'' diye konuştu.
''YAŞAMSAL TEHLİKEYE NEDEN OLABİLİR''
Prof. Dr. Murat Topbaş, bu tür ilaçların doktor kontrolü olmadan, en basit ağrı ve ateşte kullanıldığında diğer etkilerinin yanında yaşamsal tehlikeye neden olan mide kanamaları, karaciğer ve böbrek yetmezliklerine neden olabildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Çoğu zaman doktora herhangi bir şikayetle gidildiğinde 'evde ağrı kesicimiz kalmadı, ağrı kesici bir ilaç yazar mısınız' diye talep edilen bu ilaçlar, geri dönüşümü olmayan organ hasarlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle doktora danışmadan ve doktorun önerilerine uyulmadan ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılmamalıdır.''