Romatoid Artrit ve Beslenme Düzeni
Romatoid artritin tedavisi yoktur. Hastalığın genel tedavisinde olumsuz yan etkilerin olabileceği ilaçlar kullanılabilir.
BU İLAÇLAR ARASINDA ŞUNLAR BULUNUR:
Ağrı kesiciler İltihap önleyici ilaçlar Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarRomatoid artriti olan kişilerin beslenme düzeninde yapılacak değişikliklerle birlikte alternatif tedavilere yönelmektedirler. Vücuttaki iltihabı azaltan besinler, eklemlerdeki ağrıları ve şişlikleri azaltabilir.
Omega-3 Yağ Asitlerini Tüketin
İltihap önleyici bazı yiyecekler omega-3 yağ asitlerinde bol miktarda bulunur. Beslenme düzeninize yağlı balıkları da ekleyin.
BU BALIKLAR ARASINDA ŞUNLAR BULUNUR:
Orkinos Ringa Somon TunaAntioksidanlardan Faydalanın
ÖNEMLİ ANTİOKSİDANLAR:
A vitamini C vitamini E vitamini SelenyumAntioksidanlar, vücuttaki zararlı serbest radikalleri yok edebilir ve iltihapları hafifletir. Klinik Romatoloji(Clinical Rheumatology)’de yayınlanan bir çalışmada, antioksidanlar açısından zengin bir diyetin romatoid artritin etkilediği eklemlerdeki ağrıyı ve iltihaplanmayı hafifletebileceği konusunda umut vaat eden sonuçlar ortaya çıkmıştır.
BU ANTİOKSİDANLARI BESLENME DÜZENİNİZE EKLEMEK İÇİN ŞU YİYECEKLERİ DAHA ÇOK TÜKETMELİSİNİZ:
Taze meyve ve sebze yiyin. Kuruyemiş yiyin. Yeşil çay için.Lifli Yiyecekler Tüketin
Arthritis Foundation(Artrit Derneği), lif bakımından zengin yiyeceklerin kandaki C-reaktif protein miktarını azalttığını belirtir. Bu değer, iltihaplanma seviyesini gösterebilir.
BESLENME DÜZENİNİZE DAHA FAZLA LİF EKLEMEK İÇİN ŞUNLARI YİYİN:
Taze meyve ve sebzeler Kepekli tahıllar Fasulyeler FındıkÖzellikle çilek yemek C-reaktif protein oranını azaltabilir. Çilekleri taze ya da dondurulmuş olarak tüketebilirsiniz.
Flavonoidleri Unutmayın
Flavonoidler, bitkiler tarafından üretilen bileşiklerdir. Meyve ve sebze tükettiğimizde flavonoidlerden faydalanırız. Flavonoidler, vücuttaki iltihaplanmayı azaltır ve romatoid artritin neden olduğu ağrıların ve şişliklerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
FLAVONOİD AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER:
Çilek Yeşil çay Üzüm Brokoli SoyaÇikolata, flavonoid bakımından zengindir ancak flavonoid alabilmek için bitter çikolata tüketmeniz gerekir. Bitter çikolatada kakao yüzdesi yüksektir ve şeker oranı düşüktür.
Yemeklerinizi Renklendirin
Baharatlar iltihabı artırıyor gibi görünebilir. Ancak bazı kişilerde iltihaplanmaları azaltır. Hint yemeklerinde yaygın olarak kullanılan zerdeçalda iltihap önleyici kurkumin adı verilen bileşik bulunur. Zencefil de benzer etkiyi sağlar.
Biberde bulunan kapsaisin adlı bileşen, vücuttaki iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olur. Surgical Neurology International dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre kapsaisin etkili bir ağrı kesicidir.
Yapılabilecek Diyetler
1) Akdeniz Diyeti
Bazı diyetlerin iltihap önleyici özelliği bulunur. Akdeniz diyeti bu durumun mükemmel bir örneğidir. Artrit Derneği(Arthritis Foundation)’ne göre, bu bölgesel diyet iltihaplanmayı azaltmaktadır.
ÖZEL YİYECEKLER ARASINDA ŞUNLAR BULUNUR:
Taze meyve ve sebzeler Kepekli tahıllar ZeytinyağıAkdeniz diyeti, protein alınması için bol balık tüketilmesini gerektirir ancak diyette çok fazla kırmızı et tüketilmez.
2) Taş Devri (Paleo) Diyeti
Taş devri günümüzde çok moda olan diyetler arasındadır. Bu diyette, mağaralarda yaşayan atalarımızın yediği yiyecekler savunuluyor.
BU DURUM BOL MİKTARDA ŞU YİYECEKLERİN YENMESİNİ GEREKTİRİYOR:
Et Sebze MeyveDiğer popüler diyetlerde de olduğu gibi bu diyet de protein açısından yüksek, karbonhidrat bakımından düşüktür.
TAŞ DEVRİ DİYETİNDE ŞU YİYECEKLERDEN KAÇINILIR:
Tahıllar Şekerler Mandıra ürünleri İşlenmiş gıdalarTaş devri diyetinde meyve ve sebzeler gibi iltihaplanmayı azaltan bazı yiyeceklerin tüketilmesi teşvik edilir. Ancak tam tersi etkiye neden olabilecek şekilde bol miktarda kırmızı et de tüketilir. Bu diyeti denemeden önce doktorunuza danışmalısınız.
İltihaplanmayı Tetikleyen Yiyeceklerden Kaçının
Beyaz un ve şeker gibi işlenmiş karbonhidratlardan uzak durmalısınız. Kızarmış yiyeceklerde, kırmızı ette ve süt ürünlerinde bulunan doymuş ve trans yağlardan mümkün olduğunca kaçınmalısınız.
Apiterapi 2 Yıl Önce
Romatoid (İltihaplı Romatizma) ve Romatoid Artrit,otoimmunel bir rahatsızlıktır, Modern tıpta tedavisi yoktur,Apiterapi ve İmmunoterapi gibi doğal yöntemlerle kalıcı,güvenilir tedavisi mümkündür.