Kafada Uyuşma Neden Olur?
1) Duruşa Bağlı Uyuşma
Başa kan taşıyan damarların sıkışmasına neden olan baş pozisyonları geçici olarak kafada uyuşmaya yol açabilir. Özellikle başı bir omza doğru bükerek televizyon seyretmek, bu pozisyonda uyumak kafada uyuşmaya yol açabilir. Alnı bileğe veya kola dayamak da benzer şekilde kafada uyuşmaya neden olabilir.
2) Kas Gerginlikleri
Boyun, omuz veya sırt kaslarının gerilmesi, saç derisindeki sinir uçlarını uyararak kafada uyuşmaya yol açabilir. Bu kas gerginliği aşırı soğuk, ağır fiziksel aktivite gibi etkenlerle ortaya çıkabileceği gibi yoğun stres gibi duygu duruma bağlı etkenler yüzünden de tetiklenebilir.
3) B12 Vitamini Yetmezliği
Sinir fonksiyonlarında görev alan B12 vitamini gibi bileşenlerin eksikliği kafada uyuşmaya yol açabilir.
Kafada uyuşmaya neden olabilecek bazı diğer sorunlar şunlardır:
Kalsiyum, potasyum veya sodyum yetmezliği Alınan bazı ilaçların yan etki göstermesi Migren Alkol, sigara kullanmak veya kurşuna maruz kalmak gibi toksik (zehirli) etki gösterebilecek faktörler Kaygı bozuklukları Normalden hızlı veya yavaş soluk alıp vermek4) Bazı Hastalıklar
Kafada uyuşma aşağıdaki hastalıkların belirtilerinden biri olabilir:
Sinir Hasarı: Başa darbe almak gibi bu bölgedeki sinirlere zarar verebilen etkenler kafada uyuşmaya yol açabilir.
Diş tedavileri esnasında üçlü sinir (trigeminal sinir) yaralanarak aynı sonucu verebilir. Bazen de şeker hastalığı gibi sinir hasarına yol açan diğer hastalıklar söz konusu olabilir.Omurga Hasarı: Omurganın özellikle C1 – C4 diskleri arasını etkileyen darbe, boyun fıtığı gibi sorunlar da kafada uyuşmaya yol açabilir.
Omurga sorunlarına ve kafada uyuşmaya yol açabilecek diğer bazı sorunlar şunlardır:
Multipl skleroz (MS) hastalığı Şiddetli kemik erimesi Dejeneratif disk hastalığı Menenjit Beyin TümörüZona Hastalığı: Herpes zoster mikrobunun yol açtığı bu hastalık, yüz ve boyun sinirlerini etkileyerek kafada uyuşmaya yol açabilir. Bu durumda kaşıntı, şiddetli ağrı, karıncalanma gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Kafada uyuşma tek taraflı olabilir.
Felç: Kanın damar içinde pıhtı atması nedeni ile ortaya çıkabilen felç, kafaya giden kan miktarında azalmaya ve kafada uyuşmaya neden olabilir.
Epilepsi: Epilepsi nöbetleri de kafaya erişen kan miktarını azaltarak kafada uyuşmaya neden olabilir.
Kafada Uyuşma Nasıl Geçer?
Kafa uyuşması için hangi doktora gidilir?
Öncelikle bir nöroloji uzmanına gidebilirsiniz. Eğer başka bir durumdan şüpheleniyorsa sizi yönlendirecektir.
1) Yaşam Tarzı Önerileri
Kafada uyuşmanın beraberinde başka hiçbir belirti görülmüyorsa, sorunun ciddi bir hastalıktan kaynaklanma ihtimali düşüktür. Çoğu zaman basit önlemlerle giderilebilir:
Başınızı uzun süre aynı pozisyonda tutmayın. Önünüzdeki ekrana bakmak için başınızı yukarı kaldırmak zorunda kalmayın. Bilgisayar ekranı göz hizanızda olmalı, koltukta dik oturmalısınız. Uzun süre oturmayınız. İşiniz gereği bile olsa, sık molalar vererek adımlamalısınız. Egzersiz yapmak kas sorunlarından kaynaklanan gerilimleri azaltır, tansiyonu dengeleyerek kafada uyuşma eşiğini yukarı çeker. B12 vitamini ve diğer temel besin bileşenlerini alabilmek için bol bol yeşil yapraklı sebze, ceviz ve balık tüketin.2) İlaç Tedavileri
Kafada uyuşmanın ciddi bir sorundan kaynaklanıyor olabileceği endişesi taşıyorsanız, doktora görünmekte geç kalmamalısınız. Bazı hastalıkların ilk belirtisi kafada uyuşma olmasına rağmen, sonrasında sinirlerde kalıcı fonksiyon bozuklukları oluşabilmektedir.
Kafada uyuşmanın nedenine göre aşağıdaki ilaçlardan biri önerilebilir:
Tansiyon ilaçları Antidepresanlar İltihap giderici ilaçlar Pıhtılaşma önleyici ilaçlar Zona hastalığı ve bazı diğer virüs kaynaklı iltihaplar için asiklovir3) Cerrahi Müdahaleler
Sinir hasarından kaynaklanan kafada uyuşma vakalarında iki sinir ucunun dikildiği sinir onarım ameliyatları uygulanabilir. Birçok farklı omurga sorunu için de çok etkili ve göreceli olarak düşük riskli cerrahi müdahale seçenekleri söz konusu olmaktadır.
yasin dağtekin 3 Yıl Önce
hocam başım sürkli oyuşuyor ağrıyor