Ege Üniversitesi (EÜ) Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, son yılda 8 binden fazla vaka üzerinde araştırma yaptıklarını, kadınların da erkeklerin de kansere yakalandığını, ancak erkeklerdeki kanser hastalığının daha ölümcül olduğunu belirtti.
Kanser erkeklerde daha ölümcül..
Kanser erkeklerde daha ölümcül..
Piramit Haber Piramit Haber
Sağlık
Prof. Dr. Haydaroğlu, "Kadınlar, bedenleriyle ilgilendikleri için en ufak belirtide doktora başvuruyor ve kanseri daha erken evrede yakalıyor, bu da kurtulma şansını yükseltiyor" dedi.
Erkek ve kadınlarda rastlanan kanser türleri arasında farklılık bulunduğunu söyleyen Haydaroğlu, kadınların "meme", erkeklerin ise "akciğer" kanserine daha sık yakalandığını ifade etti.
Türkiye'de erkeklerin sigara içme oranının yüzde 48 olduğunu söyleyen Ayfer Haydaroğlu, akciğer kanserine yönelik bir tarama testinin de olmadığını hatırlattı.
Prostatın, erkeklerde en çok rastlanılan kanser türü arasında ikinci sırada yer aldığına dikkati çeken Haydaroğlu, "Prostat kanseri kolayca tanınıyor. Erkeklerin 50 yaşından sonra sürekli tarama yaptırması gerekiyor. Ancak prostat kanseri muayenesinden o kadar çok çekiniyor ki maalesef ileri dönemde bu kanseri fark edebiliyorlar. Erkeklerin bedenlerine dikkatsizliği, yüksek sigara içme oranları, kontrol yaptırmaması kanseri daha ölümcül kılıyor" diye konuştu.
Kanseri önlemek amacıyla gazete ve televizyonlarda eğitici yayınların yapıldığını, ancak erkeklerin spor programlarını tercih ettiğini anlatan Ayfer Haydaroğlu, "Erkeklere kanser konusunda ulaşmakta zorluk çekiyoruz" dedi.
"Kadınlar bedenleriyle daha ilgili"
Haydaroğlu, kadınların bedenleriyle daha fazla ilgilendiğini ve en küçük şikayette doktora başvurduğunu kaydeden Haydaroğlu, şöyle konuştu:
"Kadınlar kanseri daha erken evrede yakalıyor bu da kurtulma şansını yükseltiyor. Kadınlara yönelik çok sayıda sağlık programı yapılıyor. Kadınlar ve erkeklerin hastalığı fark etme evresi konusunda yapılan istatistiksel çalışmalar bize anlamlı sonuçlar sunuyor. Meme kanserinde erken teşhis, yüzde 90 oranında sağ kalım elde etmemizi sağlıyor. İlerleyen evlerde sağ kalım oranları da düşüyor. Kadınlar jinelokojik testlerini de yaptırıyor."
Ayfer Haydaroğlu, erkeklerin sıklıkla yakalandığı kanser türlerinin de daha kötü ilerlediğini, ilgisizliğin de ölüm oranlarını yükselttiğini, sağ kalım oranlarına ilişkin istatistik çalışması başlattıklarını sözlerine ekledi.
Paylaş: