Memorial Dicle Hastanesi'nde Dermatoloji Uzmanı Dr. Özgür Yağdıran Düzgün, iklim koşullarının saç derisi üzerinde belirgin bir rol oynadığını ifade etti. Kuru hava koşullarında ve kış mevsiminde pullanma ile kepeklenmenin yoğun olarak görüldüğünü belirten Dr. Düzgün, sedef hastalığının da saç derisinde pullanmaya yol açtığını kaydetti.
Yine saç boyaları, deriyi kurutup bazen soyulma ve kabuklanmaya neden olabilir. Pullanma sonrası saç derisi yenileniyor mu, tabi ki yenileniyor, deri kendisini sürekli yenileyen bir organdır. Deri, vücudun en geniş ve en büyük organıdır. Her 28 günde bir deri kendini yeniler.
Derinin en üst tabakası yenileme sonucu ölü artık hücreler atılır, aslında atılan pullanma veya kepek gibi gördüğümüz hücrelerdir. Bu durumda deri mutlaka kendini yeniler. Saçta dökülme de yapar hatta bu dökülme geri dönüşümsüz bile olabilir.
Bunun sonucu saç derisinde bir kaşıntı oluşur. Yağlı egzamada biz saçın kısa olmasını tercih ederiz. Çünkü o zaman bu şikayetler biraz daha az olur. Pullanma için bölge ayrımı yapamayız.
Tüm saçlı deride olabilir ama bazı egzamalar özellikle arka kısımda, enseye yakın yerde daha çok bulunabilir. Bazıları kulak arkasına daha çok yerleşebilir ama genelde saçlı derilerde pullanma, kepeklenme görülebilir" dedi.
Kepeğin elbiseler üzerinde hoş bir görüntü oluşturmadığını dile getiren Dr. Düzgün, "Kepeklenme, giyilen elbiseler üzerine dökülüp de kar yağdı gibi bir manzara oluşturması kişiyi psikolojik olarak rahatsız eder. Şampuanlar saç tipine göre hastalara öneriyoruz. Yağlı saçlar için kullanacağımız şampuanlar biraz daha farklıdır.
Saçları yıkarken çok sıcak su önermiyoruz. Ilık su hem temizleyicilik açısından hem de saç derisini ve saçı tahrip etmemesi daha iyidir" diye konuştu.